• Мовні викрутаси «Бешкетливі слова»

    Мовні викрутаси «Бешкетливі слова» Мовні викрутаси «Бешкетливі слова» Мовні викрутаси «Бешкетливі слова» Мовні викрутаси «Бешкетливі слова» Мовні викрутаси «Бешкетливі слова»

    Чи відомо вам, що таке паліндром, чи то пак – перевертень, рак літеральний? Наші юні книголюбчики, вихованці патріотичного табору «Моя мрія», відтепер знають, що це – так звані «дзеркальні» фрази або слова, що читаються навспак, при цьому їхнє звучання й значення не змінюються. Вони ще ті любомудрики, адже охоче відвідують дитячий розмовний клуб «Говорімо українською»!

    Тема чергової зустрічі в клубі – «Бешкетливі слова». Так-так, саме про існування в українській мові слів-перевертнів на ній і йшлося. Тож, дітлахи з неабиякою цікавістю знайомилися з новими термінами, зачитували речення-паліндроми та вірші-паліндромони українських літераторів. А з яким завзяттям вони заповнювали мовно-розмовний слоїк словами-раками! Дід, біб, піп, потоп, око, наган, яся, тут, зараз – такі слова-паліндроми найчастіше вживали діти.

    Хвацько взялися мовознавчики за розгадування головоломок «Знайди паліндром» та «Утвори вислів-паліндром». Завдання виконали справно! А під час улюблених голосних читань охоче слухали казку Зірки Мензатюк «Бешкетливі слова паліндроми, або слова-раки».

    Доволі продуктивним було мовознавче рандеву в клубі. Дітлахи проявили неабияку активність та кмітливість. Сподіваємось, що після нинішнього заняття вони запитають у своїх батьків, а що цікавого у фразі «кит на морі романтик».

    Друзі, нагадуємо вам, що зустрічі в дитячому розмовному клубі «Говорімо українською» відбуваються в бібліотеці щодругого і щочетвертого вівторка. Тут ми збагачуємо мову, поповнюємо словниковий запас, розвиваємо естетику та логіку мовлення, милуємось красою й багатством української мови, щоразу відкриваючи щось цікаве й нове. Завітайте – будемо вам раді!

     

    Тетяна Качанова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше