• Конституція – основа державності

    Конституція – основа державності

    28 червня щорічно відзначається одне з найважливіших державних свят – День Конституції України. Це свято символізує прийняття Основного Закону держави, який визначає базові права та обов’язки громадян, структуру влади та правову систему країни.

    З нагоди Дня Конституції у бібліотеці-філії села Вільна Тарасівка для користувачів розгорнута книжкова виставка «Конституція – основа державності». Завдячуючи літературі, представленій на виставці, відвідувачі мають можливість дізнатися про довгий та тернистий шлях створення Конституції України.

    Бібліотекарка філії зробила огляд книжкової виставки та розповіла, що

    у 1710 році з’явилась Конституція Пилипа Орлика, також відома як «Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького». Вона вважається однією із перших конституцій у світі, яка передбачала розподіл влади на законодавчу, виконавчу і судову гілки. Крім того, обмежувала владу гетьмана та відстоювала інтереси запорізьких козаків.

    Друга Конституція України була ухвалена у 1918 році Центральною Радою УНР і є важливим історичним документом, який заклав основи державності в Україні. Цей документ, який розроблявся під керівництвом Михайла Грушевського, проголошував незалежність Української Народної Республіки (УНР) і містив багато прогресивних положень для свого часу.

    Також існувала Тимчасова конституція ЗУНР та Тимчасова Конституція Карпатської України.

    За часів, коли Україна входила до складу Радянського Союзу, була прийнята Конституція Української РСР, яка зазнавала змін. Однак, остаточний варіант Основного Закону був прийнятий лише тоді, коли наша держава здобула незалежність.

     

    Раїса Лисак.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше