• Конституції України – 25!

    Конституції України – 25! Конституції України – 25! Конституції України – 25! Конституції України – 25!

    25 років тому Верховна Рада України за непростих обставин, висловлюючи суверенну волю громадян і спираючись на багатовікову історію українського державотворення та світовий досвід, прийняла Основний Закон України – Конституцію, яка стала дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави.

    Напередодні Дня Конституції України у філії №6 для членів клубу «Фітовітальня» бібліотекарі провели історичний екскурс «Витоки української Конституції».

    Працівники книгозбірні ознайомили присутніх з історичними передумовами прийняття Основного Закону України. Учасники заходу прослідкували шлях, пройдений державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України (28 червня 1996 року) та згадали документи, які є попередниками сучасної Конституції.

    З розповіді бібліотекаря читачі дізналися, що в 2011 році в Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України, яку створив художник-графік Ігор Степанов. Ця Конституція має розмір 2х3 см. Має 160 сторінок, на яких вручну написано 9 тисяч букв – кожна не більше 1 мм. Книга важить всього 15г. В 2019 році письменники брати Капранови та художник Олександр Костенко створили Конституцію України для дітей у вигляді коміксів, у тому числі й в електронному варіанті.

    Присутні отримали інформацію і про Конституції різних країн світу. Так, найстаршою є Конституція Сан-Марино, найбільшою – Індії, найменшою вважається Конституція США, а у Великій Британії та Ізраїлі є лише тимчасові акти та закони.

    У Ст.57 Конституції України записано: «Кожному гарантується знати свої права і обов’язки», бо як говорить добра проста істина «обізнаний – означає захищений». З цією метою присутнім була запропонована бліц вікторина «Знай права, не забувай обов’язки». Відповідаючи на запитання вікторини, учасники заходу закріплювали знання статей Конституції.

    Для користувачів книгозбірні в читальній залі оформлена книжкова виставка «Конституційне становлення України», яка знайомить користувачів з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, дає можливість простежити шлях, пройдений державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України, розповідає про конституційний процес та конституційне право в незалежній Україні.

     

    Надія Гаврилова.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше