• Таємничий, казковий, чарівний Купало

    Таємничий, казковий, чарівний Купало Таємничий, казковий, чарівний Купало Таємничий, казковий, чарівний Купало Таємничий, казковий, чарівний Купало Таємничий, казковий, чарівний Купало

    Івана Купала – це одне з найзагадковіших та магічних свят, яке відзначається у найкоротшу ніч року (у 2024 році в ніч із 23 на 24 червня). Свято переповнене стародавніми обрядами: розведенням вогнищ, купанням у річках та пошуками міфічної квітки папороті. Історія свята бере початок у давні язичницькі часи. Традиції та прикмети святкування Івана Купала й досі зберігаються та вшановуються в Україні.

    Щоб показати красу та неповторність цього магічного свята природи й популяризувати купальські обряди, фахівчині центральної бібліотеки для дітей організували для відвідувачів бібліотеки народознавчий калейдоскоп «Таємничий, казковий, чарівний Купало».

    Бібліотекарки ознайомили дітей з історією виникнення свята Івана Купала, звичаями, обрядами, прикметами, повір’ями та традиціями його святкування, розповіли присутнім неймовірні легенди, пов’язані зі святом. Дітлахи з зацікавленням сприймали чарівні історії про купальські ритуали, складали пазли – ілюстрації обрядових дійств біля води та вогнища, дивної квітки папороті, відшукували у філворді назви атрибутів свята. Відвідувачі також дізналися про «качанчики» з вишень, що слугували прикрасами купальського дерева та своєрідним відкупом для дівчат від настирливих хлопців, і власноруч виготовили їх. Продовжуючи традицію, учасники дійства стрибали через імпровізоване «магічне вогнище».

    Одним із обов’язкових атрибутів свята є купальський вінок – символ дівочої долі, прикраса-оберіг, який плетуть із квітів та листя. Дівчатка плели віночки під супровід купальських пісень «Ой, на Івана Купала», «Пахне м’ята» та інші, цитували віршовані рядки про квіти: волошки, мак, ружу, барвінок, калину, ромашку, любисток, волошку, деревій, материнку, чебрець тощо. Кожна квіточка, про яку йшла мова, руками дівчат впліталася у віночок.

    Наприкінці заходу бібліотекарки провели бібліографічний огляд літератури «Купальська магія на сторінках української книги». А потім відбулася фотосесія у віночках, сплетених власними руками.

    Сьогодні мало хто вірить у старі прикмети, проте поезія народного свята хвилює й досі, нагадуючи про народні звичаї. За своєю суттю свято Івана Купала – це свято єднання з природою, її вічною красою.

    Світлана Шалагіна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше