• Магічне свято Івана Купала

    Магічне свято Івана Купала Магічне свято Івана Купала

    22 червня увазі користувачів бібліотеки-філії села Вільна Тарасівка була запропонована народознавча година «Магічне свято Івана Купала».

    Івана Купала – одне з найбільш древніх і містичних слов’янських свят, яке відзначають в ніч з 23 на 24 червня. У заході взяли участь юні читачі бібліотеки, які познайомилися з традиціями купальського свята.

    Бібліотекарка розповіла дітям про витоки свята Івана Купала, про те, що воно виникло ще за часів язичництва. Іванов день спочатку був присвячений язичницькому богу Купалі, але після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилася ім’ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом.

    Свято Івана Купала відзначають не тільки в Україні, але також у Польщі та країнах Прибалтики. Івана Купала вважається днем молоді та любові. Згідно з легендою, в цю ніч грали весілля Купала та Марена, що символізувало з’єднання двох стихій – води і вогню, чоловічого і жіночого начал.

    Під час заходу пані Раїса познайомила дітей з традиціями і обрядами свята Івана Купала. Юні читачі зацікавлено слухали розповідь про купальські ритуали і повір’я, про те, що у ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки і ворожать на судженого, всі веселяться і шукають загадковий цвіт папороті.

    Також читачі взяли активну участь у плетінні купальських вінків із духмяних цілющих трав та квітів. Вони змістовно, цікаво та весело провели час напередодні наймагічнішої ночі у році – Купальської. Зі святом Івана Купала!

     

    Раїса Лисак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше