• Ой на Івана, ой, на Купала…

    Ой на Івана, ой, на Купала… Ой на Івана, ой, на Купала…

    Івана Купала ─ одне з найзагадковіших і найбільш улюблених традиційних свят, що відзначали в Україні ще за часів язичництва.

    Воно припадає на 7 липня (за новим стилем) і пов'язується з літнім сонцестоянням.Ім'я святу дав Купало ─ бог земних плодів, урожаю, добробуту та лікарських рослин.Цього дня православні християни святкують Різдво Святого Пророка Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна.

    Основні обрядові дії цього дня відбуваються в ніч з 6 на 7 липня.

    Напередодні свята працівники бібліотеки організували тематичні виставки- інсталяції «Срібна купальська роса» та «Ой, на Івана, ой, на Купала красна дівчина квіти збирала...» та провели для читачів народознавчу інформину «Купальська ніч-чарівниця».

    Бібліотекарі розповіли присутнім як з далеких язичницьких часів прийшло до нас це свято, про звичаї, вірування, обряди, пов'язані з Купальськими святами, про магічні та цілющі властивості води, вогню та трав цієї ночі.

    Учасники заходу доповнили розповідь бібліотекарів власними спогадами про особливості святкування Івана Купала в місцевостях свого дитинства, ознайомилисьіз літературою з народознавства, представленою на книжкових виставках.

    Поезія народного свята хвилює нас і тепер. Івана Купала ─ це свято єднання з природою, її вічною красою.

    Любов Вилегжаніна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше