• Сьогодні Купала – срібна роса впала

    Сьогодні Купала – срібна роса впала Сьогодні Купала – срібна роса впала Сьогодні Купала – срібна роса впала Сьогодні Купала – срібна роса впала Сьогодні Купала – срібна роса впала

    Народне свято Івана Купала — це легенди, історія та сподівання. З глибини віків відзначається в Україні це свято – свято тепла, зелені, молодості та кохання. У ньому тисячоліттями сплітаються прадавні міфи із коханням, язичництво із християнством. Міцно традиції святкування Івана Кукала тримаються у свідомості народу й передаються від покоління до покоління, від роду і до роду.

    Згадати українські народні традиції та взяти участь у купальських дійствах зібралися відвідувачі книгозбірні в читальній залі центральної бібліотеки для дітей. Для них працівниками ЦДБ була проведена народознавча ятка «Сьогодні Купала – срібна роса впала».

    Бібліотекарки підготували виставку-інсталяцію «Чарівне свято Івана Купала», на якій були представлені книжки, «магічні» купальські трави та квіти.

    Присутні поринули у мандрівку часом, щоб познайомитися з купальськими обрядами, звичаями, традиціями та прикметами. Учасники заходу із захопленням слухали неймовірні історії та легенди про символ магічної Купальської ночі – багаття. Вразила дітей розповідь про дивну квітку папороті, яка розквітає тільки один раз на рік, в ніч на Івана Купала, усього на кілька хвилин, а потім зникає. Містична вогняна квітка, за легендою, обіцяє тому, хто її відшукає, удачу і небачені чарівні здібності, наприклад, вміння знаходити скарби, бути невидимим, керувати водою, розуміти мову птахів і звірів. Дітлахи з великим зацікавленням сприймали розповіді бібліотекарок про купальські ритуали і повір’я. Зачарували дитячу аудиторію вірші про свято та поетичні загадки у виконанні гості книгозбірні – місцевої поетки Тетяни Строкач та її розповідь про ляльку Морену.

    Але найбільше захоплення у дітей, особливо дівчаток, викликав майстер-клас із плетіння купальських віночків, які є одвічним символом свята. Бібліотекаркирозкрили секрети плетіння вінків, адже купальський вінок – це не просто окраса, а й оберіг. Запашні квіти та трави заполонили читальну залу. Дівчатка дружньо взялися до плетіння вінків, протягом години чаклували над своїми виробами і в них все вдалося! Радості не було меж. Кожна хотіла сфотографуватися у віночку біля Купальського дерева.

    Наприкінці свята хлопчики та дівчатка з задоволенням взяли участь у купальському дійстві – стрибанні через магічне «вогнище».

    На заході звучали українські народні пісні купальського циклу.

    Діти цікаво та весело провели час напередодні наймагічнішої ночі року – Купальської.

    Зі святом Івана Купала, шановні мешканці громади!

     

    Світлана Шалагіна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше