• Ой, на Івана, ой на Купала!

    Ой, на Івана, ой на Купала! Ой, на Івана, ой на Купала! Ой, на Івана, ой на Купала! Ой, на Івана, ой на Купала!

    З глибини віків прийшло до нас Купало – свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят, свято тепла, буяючої зелені, молодості та кохання.

    Згадати українські народні традиції та взяти участь у купальських дійствах зібралися читачі бібліотеки-філії №6, для яких бібліотекарі підготували народознавчу скриню «Ти пливи, вінок, водою пливи!». «Скриня» була наповнена цікавими і різноманітними заходами.

    Спочатку завідуюча бібліотекою Надія Гаврилова запросила присутніх у етноподорож «Новини із народної скрині», щоб познайомити з купальськими обрядами, звичаями, традиціями та прикметами. Учасники заходу із захопленням слухали неймовірні історії та легенди, пов’язані зі святом, а також доповнювали розповідь власними знаннями.

    Справжні дива творчої уяви та фантазії діти проявили під час майстер-класу «Папороть – квітка щастя», виготовляючи аплікацію цвіту папороті, яка є одвічним символом овіяного легендами свята Івана Купала. Своєю майстерністю та вмінням творити чудеса з паперу поділилася читачка Ірина Пащенко. Для малечі пані Ірина заготовила необхідний матеріал та розкрила секрети виготовлення квітки папороті. Аплікації вийшли яскравими і неповторними.

    Свято Івана Купала найколоритніше та найцікавіше магічне народне свято. Одним з його атрибутів є віночок, сплетений з різноманітних трав та квітів. Майстер-клас «Чарівність Купальського вінка» провела бібліотекар Людмила Романюк. Вона розкрила секрети плетіння вінків, адже купальський вінок – це не просто окраса, а й оберіг, «знахар душі», бо в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає та волосся береже. Запашні квіти, принесені учасниками заходу Ніною Побережець та Іриною Пащенко, заполонили читальну залу. Дівчатка дружньо взялися до плетіння вінків, а Вова Зіза намагався допомагати своїй сестричці Марині. Протягом години дівчатка чаклували над своїми виробами і в них все вдалося! Радості не було меж.

    На заході звучали українські народні пісні купальського циклу у виконанні учасниці ансамблю «Вербиченька» Ніни Побережець.

    До свята Івана Купала у читальній залі книгозбірні розгорнуто книжкову виставку «Зачаровані Купальські вогні», за допомогою якої читачі бібліотеки мають можливість ознайомитися із прекрасними купальськими обрядами і дійствами, які проводилися у ніч на Івана Купала.

    Гарний настрій та доброзичлива атмосфера зробили свято незабутнім та яскравим.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше