• На калину роса впала, зустрічаємо Купала

    На калину роса впала, зустрічаємо Купала На калину роса впала, зустрічаємо Купала На калину роса впала, зустрічаємо Купала На калину роса впала, зустрічаємо Купала

    В ніч із 6 на 7 липня відзначається давнє народне свято – Івана Купала, день радості, чистоти і єднання з природою. З цим днем здавна пов’язано багато традицій та звичаїв.

    Відзначення одного з найбільш магічних та загадкових свят українського народу стало доброю традицією в бібліотеці-філії №6. На народознавчу скриню «Дива Купальської ночі» працівники книгозбірні запросили членкинь клубу «Фітовітальня».

    Завідувачка філією Надія Гаврилова розповіла про Купальське свято, що має давнє і загадкове коріння, про основні його символи: Купайло, Марену, вінок, колесо, воду і вогонь, звідки пішла назва Івана Купала, про звичаї і традиції свята та його прикмети.

    Гості поринули в часи свого дитинства, згадали купальські обряди та дійства. Під час щирої невимушеної розмови звучали українські народні пісні купальського циклу: «Волошки сині», «Маренонька», «Ой на Івана, ой на Купала» у виконанні читачки бібліотеки Анастасії Шевченко. Учасникам заходу було презентовано книжкову виставку «На калину роса впала, в нас на вулиці Купала».

    Під час свята дівчата плетуть вінки із польових квітів. Саме віночок з давніх-давен символізує чистоту, чарівність, юність та красу дівчини, яка вплітає в нього 12 різних квіточок, а кожна квітка – то оберіг. Запашні квіти, принесені учасниками заходу заполонили читальну залу книгозбірні. Всі дружньо взялися до плетіння вінка. Протягом години членкині клубу чаклували над виробом і в них все вдалося! Свою майстерність у вінкоплетінні продемонстрували Надія Розгон, Віра Аману, Валентина Підгайна.

    Як бачимо, багато традицій та обрядів на Івана Купала живі і в наш час. І, можливо, нам слід їх дотримуватися, щоб хоч раз на рік зануритися в містичну ніч, яку так любили наші предки.

    Гарний настрій та доброзичлива атмосфера зробили свято незабутнім та яскравим.

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше