• Зорі купальської ночі сяють крізь призму століть

    Зорі купальської ночі сяють крізь призму століть Зорі купальської ночі сяють крізь призму століть Зорі купальської ночі сяють крізь призму століть Зорі купальської ночі сяють крізь призму століть

    Свято Івана Купала – свято вогню та води, тепла та зелені, молодості та кохання, у якому сплелись язичництво і християнство, прадавні міфи і сучасність.

    Згадати українські народні традиції та взяти участь у народознавчій мозаїці «Красна дівчина квіти збирала, віночки плела, на воду пускала» запросили читачів працівниці книгозбірні №6. Участь у заході взяли допитливі діти та дорослі користувачки книгозбірні Тетяна Пархоменко та Людмила Горбуненко.

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова розповіла присутнім про традиції святкування Івана Купала, про дивну квітку папороті та символ магічної Купальської ночі – багаття.

    Під час заходу бібліотекарки запросили усіх бажаючих взяти участь у творчій майстерці «Ой, сплету віночок із квітів польових». А квітів і різнотрав’я в читальній залі книгозбірні було дуже багато: це читачі доклали зусиль щоб було з чого плести вінки до свята. Познайомившись з купальськими звичаями та прикметами, діти розпочали плести красиві віночки із духмяних цілющих трав, які є символом овіяного легендами свята Івана Купала: дзвіночок, звіробій, деревій, базилік, троянда, папороть та вербові гілки. Також малеча із захопленням слухала неймовірні легенди, пов’язані зі святом.

    Кожна учасниця свята, сплела купальський віночок. Красуні у вишиванках чаклували над своїми виробами, і їм все вдалося!

    Під час заходу читайлики веселилися, водили хороводи навколо Марени – обрядового деревця, символу Купальського свята. Приємно було почути українську народну пісню у виконанні Альони Ващенко «Ой на Івана, ой на Купала».

    З історією виникнення свята Івана Купала, пов’язаними з цим днем звичаями, обрядами, прикметами, повір’ями та традиціями святкування присутніх знайомить тематична виставка-інсталяція «На калину роса впала, в нас на вулиці Купала». В книжках, представлених на виставці розкривається суть вабливої магії купальської ночі з її чарами, обрядами та несподіваними перетвореннями.

    Гарний настрій, море трав і квітів, чарівні вінки і красуні дівчата зробили святковий захід незабутніми та яскравими.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше