• На Зелені свята квітне рута-м'ята

    На Зелені свята квітне рута-м'ята На Зелені свята квітне рута-м'ята На Зелені свята квітне рута-м'ята На Зелені свята квітне рута-м'ята На Зелені свята квітне рута-м'ята

    Звичаї та традиції, пов'язані з календарними святами українців, є частиною духовної культури українського народу. Отож, традиційно в кожній українській родині шанобливо зберігають та намагаються передати своїм дітям і онукам всі знання, які лишили нам у спадок предки.

    З нагоди Зелених свят працівниці бібліотеки-філії №2 разом із очільницею фітоздравниці «Зелена планета» Аліною Пастовенською влаштували для юних читайликів етномандрівку на «Острів дитинства».

    Бібліотекарка Олена Буяненко розповіла дітлахам, що в Україні Трійцю вважають часом відновленого життя і зелені, про звичаї та традиції святкування Зелених свят, про так звану Русальну або Клечальну (Клечану) Неділю – свято переходу весни в літо. Із цікавістю дітвора слухала легенди та оповідки про Русальний тиждень, який відзначали українці відразу після свята Трійці.

    Завідувачка книгозбірнею Світлана Линник ознайомила учасників дійства з давніми обрядами, забавами та іграми, які наші пращури влаштовували на другий день Зелених свят. Хлопчики та дівчатка встановили віху – високу жердину з колесом від воза нагорі, прикрасили квітами, травами та гілками дерев. Дітвора водила танок, грала в ігри «Зеленись, травонько!» і «Явір та Береза».

    Відгадуючи загадки, та, відповідаючи на питання вікторини «Дерева і квіти нашої місцевості», малеча показала себе справжніми знавцями рослинного світу.

    Пані Аліна розповіла присутнім, як зміцнити здоров’я за допомогою лікарських рослин, ознайомила з цілющими властивостями ромашки, деревію, м’яти, подорожника, липи, череди та інших квітів і трав. Під керівництвом очільниці фітоздравниці дітлахи долучилися до збору рослин для духмяних чаїв. Аліна Віталіївна наголосила, що зілля зібране на Трійцю набуває найбільш цілющої сили.

    Наприкінці етномандрівки юні травознаї мали змогу посмакувати запашним чаєм із трав та лісових ягід.

    Щиро дякуємо директорці Білоцерківської централізованої бібліотечної системи ім. П.Красножона Лесі Поліщук та заступнику начальника управління культури і туризму Білоцерківської міської ради Роману Бичеку за допомогу в організації поїздки.

     

    Світлана Линник.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше