• Земле, радістю умийся, до нас прийшла Зелена Трійця

    Земле, радістю умийся, до нас прийшла Зелена Трійця Земле, радістю умийся, до нас прийшла Зелена Трійця Земле, радістю умийся, до нас прийшла Зелена Трійця Земле, радістю умийся, до нас прийшла Зелена Трійця

    Звичаї та традиції, пов’язані з календарними святами українців, є частиною духовної культури українського народу. 20 червня ми відзначаємо свято Трійці, яке також має назву П’ятидесятниці, тому що настає на п’ятдесятий день після Великодня. Це свято є знаковим, оскільки саме на Зелені свята на апостолів зійшов вогонь Святого Духа, і вони почали проповідувати християнство різними мовами світу. Саме тому Трійцю вважають днем створення християнської церкви. Назва «Зелені свята» дуже стародавня, в її основі лежить культ дерева, культ квітів. Зі святами пов’язані барвисті та поетичні народні обряди і звичаї.

    Фольклорний калейдоскоп «Трійця єднає, надихає, береже» провели працівники бібліотеки-філії №6 для читачів книгозбірні, членкинь клубу «Фітовітальня». Духмяні пахощі зелені і квітів створили особливу атмосферу заходу.

    З розповіді завідувачки бібліотекою Надії Гаврилової присутні дізнались про традиції святкування, обряди «водіння» «Тополі», «Куща», «Козулі», про народні прикмети та чому свято називається Трійця.

    Своїми спогадами про традиції святкування поділилися Ніна Азанова та Віра Синєзуб.

    Вірші Н.Люльки «Свято Трійці», М.Світанкової «Три прояви Бога», Н.Горішної «На Трійцю», Л.Солдатової «Люблю бувати я у полі», «Трійця» Т.Строкач прочитали учасники заходу: Людмила Красуля, Віра Аману, Ніна Азанова, Анастасія Шевченко.

    Жодне свято в українців не обходилося без народної пісні. Тож, на заході звучали українські народні пісні: «Запашний бузок», «Чорнобривці», «Живу в селі», «А роки летять» у виконанні Людмили Атаманенко та Анастасії Шевченко.

    У читальній залі книгозбірні оформлена книжкова виставка «Земле, радістю умийся, до нас прийшла Зелена Трійця», на якій представлені різні літературні жанри, що знайомлять читачів з історією і традиціями святкувань Трійці, витоками, звичаями та обрядами святкування у різних регіонах, символікою, повір’ями тощо. Виставка зацікавить всіх, кому не байдужа духовна спадщина і культура українського народу. Ознайомившись з літературою, читач матиме можливість краще зрозуміти себе – Українця.

    Проведений захід є свідченням того, що традиції святкування Дня Святої Трійці не втрачені в наш час, а вивчаються і відроджуються.

    Надія Миколаївна звернулась до присутніх зі словами: «Благодатний вогник Святого Духа палає в душі кожної людини. Ви відчуваєте його, коли радієте життю, звертаєтеся до Творця, допомагаєте іншим, робите добро… Він зігріває вас у тяжкі хвилини й дарує віру в краще. Тож підтримуйте в собі цей вогник, відганяйте негідні думки, здійснюйте добрі вчинки, діліться своїм теплом з ближніми. Хай у кожному з нас яскраво сяє полум’я Добра й Любові. Нехай цього дня у кожній оселі буде святково й зелено, і в кожній душі – радісно й сонячно!»

    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше