• Скарбниця народної обрядовості

    Скарбниця народної обрядовості Скарбниця народної обрядовості Скарбниця народної обрядовості Скарбниця народної обрядовості

    Нині, як і багато століть тому, народні традиції, звичаї, свята є одним з головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності, адже в цих життєдайних джерелах – душа народу.

    Відомий знавець традиційно-культурної спадщини Олекса Воропай вирізнив народні звичаї в унікальне явище, наділивши їх неповторною народознавчою силою. З нагоди 110-ї річниці від дня народження видатного українського етнографа і публіциста Олекси Воропая до бібліотеки-філії №2 завітали члени клубів «Любисток» та «Зарічани» Академії пенсіонерів на народознавчу годину «Скарбниця народної обрядовості».

    Бібліотекарка Ірина Тупчій розповіла присутнім про життєвий та творчий шлях визначного вченого-етнографа, який пережив складні випробування долі на чужині, але не зламався і залишив цікаві спогади-мемуари. Ірина Миколаївна детальніше зупинилася на книзі автора «Звичаї нашого народу», яка була надрукована наприкінці 50-х років ХХ-го ст., але сьогодні для нас вона має велике значення. Учасники заходу дізналися, що ця фундаментальна праця охоплює річний календарно-обрядовий цикл життєдіяльності українців та розповідає про традиційний народнийодяг.

    Бібліотекарка Юлія Животівська розповіла членам клубів про осінньо-зимовий цикл свят, який є найбільш популярним і очікуваним в українців. Гості зустрічі переглянули презентацію «Народні свята, обряди та традиції українського народу», з якої дізналися про святих Михайла, Катерину, Андрія, історією свят і традицій,яких дотримувалися наші предки.Учасники заходу згадували,як святкували Андріївські вечорниці у дитинстві. Любов Татаркіна, Людмила Макаренко та Ольга Хмель зачитали прикмети та повір’я народно-релігійних свят.

    Багатющий скарб звичаїв та традицій ми отримали в спадок і мусимо їх передавати наступним поколінням, щоб зберегти генетичну пам'ять нашого народу.

    Олена Буяненко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше