• І щастя віщує нам гілка вербова

    І щастя віщує нам гілка вербова І щастя віщує нам гілка вербова І щастя віщує нам гілка вербова І щастя віщує нам гілка вербова

    Існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає світом і ніде не може знайти собі притулок. Кожна нація, кожен народ, має свої звичаї та традиції, що виробилися протягом багатьох століть і освячені часом. Однією з таких традицій в Україні є святкування Вербної неділі.

    Вербна неділя є одним із найважливіших християнських свят, що стосується святкування Великодня. Це свято виникло як народне язичницьке, а згодом перетворилося на християнське, пов’язане з урочистим входом Ісуса Христа до Єрусалиму.

    Кожен пам’ятає з дитинства веселу приказку – «Не я б’ю, верба б’є, за тиждень – Великдень». Це одна з традицій Вербної неділі, яке символізує радісне Христове Воскресіння. Наші предки називали Вербну неділю також Вербицею. Одним із символів цього свята є вербові гілочки, які спочатку освячували в храмі, а потім ними жартома били рідних та друзів.

    З метою ознайомлення з історією виникнення свята, розширення знань про вербу, як символ України, виховання поваги до духовної спадщини українського народу, працівниці філії №6 провели народознавчу замальовку «Нехай цілющою буде свячена вербиця» для читачів – учнів 4-А класу Білоцерківської гімназії-початкової школи №21 (класовод Олена Урсол). Захід був проведений спільно із завідувачкою шкільною бібліотекою Ларисою Іовженко.

    Бібліотекарка Світлана Шута ознайомила дітей з атрибутами свята, розповіла про прикмети, пов’язані з Вербною неділею та розкрили таємницю: чим заслужило шану в народі це дерево.

    Про скромну нашу вербу написано чимало. Їй, «гнучкій та тонкій», присвячено прислів’я і приказки, пісні і вірші, оповідання. Про неї складено легенди. Малеча переглянула відео легенди «Плакуча верба», в якій розповідається про те, чому це дерево називається вербою.

    Четвертокласники познайомилися з традиціями освячення верби та народними звичаями і обрядами у Вербну неділю.

    Діти, готуючись до заходу, намалювали вербові гілочки. А Іван Щербина, Ярослав Левченко, Дар’я Вовченко і Тая Пономарьова вирушили у мандрівку поетичною стежиною «Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає».

    Школярі уважно слухали розповідь бібліотекарки та взяли активну участь у вікторині «Чудодійні властивості верби».

    Читайликів зацікавили книги, представлені на книжковій виставці-інсталяції «Гілочки тоненькі, котики вербові, всіх благословляють, щоб були здорові», яку прикрашала в’язка вербових гілочок.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше