• Троянди – квіти чарівні!

    Троянди – квіти чарівні! Троянди – квіти чарівні! Троянди – квіти чарівні! Троянди – квіти чарівні!

    12 червня у світі відзначається свято справжньої королеви квітів – День червоної троянди. Троянди бувають різних форм, розмірів і відтінків, що робить їх улюбленими квітами мільйонів людей.

    Дощова погода не завадила працівникам бібліотеки-філії №6 здійснити бібліодесант у літній табір відпочинку для дітей «Holiday». Завідувачка філією Надія Гаврилова запросила вихованців загонів «Незламні» (керівник Людмила Красніцька-Луцик) та «Совенята» (керівник Валентина Бобло) на галявину відпочинку «Трояндова насолода». Інформаційним компасом у загадковий світ троянд слугувала книга Миколи Золотницького «Квіти в легендах і переказах», а саме, розділ «Цариця над царицями – троянда». Діти дізналися, що народилася троянда з білосніжної піни, яка вкривала тіло богині Афродіти, коли та виходила з моря. Такого білого-білого кольору залишалася троянда до того часу, доки Афродіту не повідомили про смертельне поранення її коханого Адоніса. Богиня щодуху побігла у гай, де перебував Адоніс. Бігла вона і не бачила, що біжить по трояндах. Краплі божественної крові падали на троянди, фарбуючи їх у червоний колір. Згадали також легенди Ірану, стародавньої Греції та Риму про червону троянду. Хоча ця рослина існувала ще 50 мільйонів років тому, окультурили її близько 5 тисяч років. Найкращими майстрами з вирощування троянд є французи, а найстаріший трояндовий кущ росте в Німеччині: йому вже більш ніж тисяча років. А ще, присутні дізнались про роль червоної троянди в кулінарії та парфумерній галузі.

    Своєю красою і досконалістю ця квітка надихає на творчість. Троянда – «вічний образ» у літературі. Її любили, перед нею схилялися, її оспівували. Надія Миколаївна назвала твори класиків світової літератури, у творах яких згадується троянда. Серед них «Троянди й виноград» М. Рильського, «Казки, розказані дітям» Х. К. Андерсена, «Соловей і Троянда» О. Уайльда, «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері, а Вільям Шекспір у своїх поемах згадував про цю квітку понад 50 разів. Увазі дітей також була представлена книга білоцерківської поетки Наталії Кузьмічової «Трояндове літо», з якої було зачитано однойменний вірш.

    Отримавши інформаційно-трояндову насолоду, присутні вирішили прикрасити галявину малюнками червоних троянд та «виростили» паперовий трояндовий кущ. Свої роботи діти подарують рідним, як зізнання в любові, бо квіти також мають свою мову.

    День червоної троянди – це не лише свято квітки, це вшанування великого спектру її значень та ролей у житті людини. Червона троянда продовжує залишатися символом любові, романтики, краси, материнства і всього того, що є прекрасним у світі.

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше