• Нас єднає рідна мова

    Нас єднає рідна мова Нас єднає рідна мова Нас єднає рідна мова Нас єднає рідна мова Нас єднає рідна мова

    15 лютого у бібліотеці-філії №4 сімейного читання в межах Всеукраїнського проєкту «Єдині» розпочав роботу розмовний клуб «ПроМова», метою якого є поглиблення знань про граматику та лексику української мови. На зустріч з відвідувачами книгозбірні завітала координаторка проєкту в Києві та Київській області Маргарита Самойлюк. Вона познайомила присутніх з планом вивчення та вдосконалення знань з української мови, методиками й практичними завданнями, які будуть використовуватися модераторкою проєкту, вчителькою-методисткою Білоцерківської гімназії-початкової школи №6 «Перспектива» Тетяною Омельченко.

    На засіданнях розмовного клубу присутні вивчали правила відмінювання власних назв, форми звертання в українській мові, виправляли помилки в реченнях, утворювали фемінітиви, знайомилися з правилами мовного етикету, розповідали про виклики і можливості, а також спілкувалися між собою українською мовою, розповідаючи цікаві історії з власного життя.

    У Всесвітній день поезії учасники вивчали українську через вірші: читали свої улюблені поетичні твори, освідчувалися в любові до рідної землі, оспівували материнську жертовність і синівську відвагу. Перлинками заходу стали виступи талановитих учнів Тетяни Вікторівни, переможців конкурсів на краще читання поезії Тараса Шевченка.

    Заняття з української мови чергувалися з виступами краєзнавців, знавців історії рідного краю.

    До Дня утворення Київської області завідувачка бібліотекою Катерина Волинець запросила на засідання розмовного клубу «ПроМова» відомого науковця, краєзнавця, кандидата історичних наук Євгена Чернецького з лекцію «Історичне минуле Київщини». У цікавій і доступній формі Євген Анатолійович розповів про результати нових наукових досліджень на теренах області, познайомив з важливими відкриттями під час розкопок на Замковій та Палієвій горах, у селах Чмирівка, Мазепинці, Шамраївка. Детально переповів про будівництво градів Гюргів (перша назва Білої Церкви), Богуслав, Корсунь київським князем Ярославом Мудрим як захисних фортець на берегах Росі. Велику зацікавленість викликали повідомлення про родину Ярослава Мудрого, його братів, синів і доньок, про їхній вклад у розвиток Київської Русі.

    На чергове засідання клубу було запрошено члена Національної спілки письменників України поета-гумориста Володимира Івановича Дідківського. Бібліотекарка Жанна Харченко підготувала мультимедійну презентацію «Слово про поета». На книжковій виставці були представлені книги В.Дідківського та його вихованців. Під керівництвом викладачки української мови та літератури Ганни Григорівни Качки учні гімназії-початкової школи №6 «Перспектива» майстерно виконали гуморески гостя та неперевершеного Павла Глазового. Володимир Іванович прочитав свої твори актуальної нині тематики. Його гумор гострий, влучний, спонукає замислитись хто ми є і якою мовою говоримо.

    Цікавим і пізнавальним було засідання, яке провів історик-краєзнавець Сергій Бурлака. Темою для ознайомлення з історією рідного краю стали табори військовополонених на території міста і району. Сергій Іванович познайомив членів клубу з новими історичними архівними розвідками на таку важку тему Другої світової війни як утримання полонених у таборах, як радянських, так і німецьких.

    13 червня відбулося завершення сезону розмовного клубу «ПроМова». Разом із клубом «Сузір’я» Академії пенсіонерів БФ К. Єфименка, який є основою «ПроМови», бібліотекарі відвідали центральну бібліотеку міста Сквира. Багато років творчої співпраці поєднує літературне об’єднання «Сузір’я», організоване на базі цієї бібліотеки та клубу «Сузір’я» Академії пенсіонерів, який працює у нашій книгозбірні. За давнім українським звичаєм представники Білоцерківщини завітали на гостини з хлібом-сіллю. Бібліотекарка Юлія Харченко подарувала сквирянським колегам книгу відомого краєзнавця Євгена Чернецького «Історія Білої Церкви» та наголосила, що бібліотеки нині чітко усвідомлюють свою місію, як центри інформаційної, просвітницької та культурної діяльності. Висловлюємо слова щирої вдячності колегам-бібліотекарям за організовану цікаву зустріч та подаровані книги, які займуть гідне місце у краєзнавчому фонді нашої бібліотеки.

    Розмовний клуб «Промова» продовжить свою роботу у вересні, тож запрошуємо всіх бажаючих долучитися до вивчення та вдосконалення рідної мови.

     

    Світлана Могорит.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше