• Гімн України: символ національної гордості

    Гімн України: символ національної гордості

    10 березня – День Державного Гімну України, одного з головних символів держави поряд із Прапором і Гербом. Саме цього дня у 1865 році в польському місті Перемишль на Шевченкових роковинах у перше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського.

    Історія Гімну бере початок у 1862 році, коли Павло Чубинський написав слова, а вже потім священник Михайло Вербицький – музику. Нині українці співають Гімн на фронті, в окопах та під час боїв, виборюючи суверенне право України бути вільною, демократичною та незалежною державою.

    У бібліотеці-філії села Вільна Тарасівка для користувачів відбулася інформаційна година «Ще нам браття українці, усміхнеться доля!».

    Бібліотекарка розповіла присутнім цікаві факти про гімн. Оригінал тексту та музики гімну, написані рукою авторів, сьогодні зберігаються в Науковій бібліотеці імені Василя Стефаника у Львові. Пісня «Ще не вмерла Україна» була національним гімном за часів УНР та ЗУНР. Музику Гімну Верховна Рада України затвердила 15 січня 1992 року, а текст – 6 березня 2003 року. Тоді виправили рядок «Ще не вмерла Україна» на «Ще не вмерла України».

    Також у книгозбірні було оформлено і презентовано інформаційну полицю «Гімн України: символ національної гордості», присвячену знаменній даті в історії країни.

    На завершення заходу користувачі разом заспівали гімн України.

     

    Раїса Лисак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше