• Вам моя пам’ять довіку…

    Вам моя пам’ять довіку…

    До 190 річчя від дня народження Степана Руданського в бібліотеці-філії села Вільна Тарасівка для місцевого юнацтва відбувся літературний портрет «Вам моя пам’ять довіку…».

    Бібліотекарка нагадала читачам про те, що Степан Руданський – український поет, перекладач, фольклорист. Народився він у селі Хомутинці в родині священника, навчався в Шаргородській духовній школі, Кам’янець-Подільській духовній семінарії, Медико-хірургічній академії в Санкт-Петербурзі.Здобувши вищу освіту, Руданський з 1861 року і до кінця свого недовгого життя працював лікарем у місті Ялта.

    Писати вірші Руданський почав ще під час навчання в Кам’янці-Подільському. Його поетична творчість не була довгою, переважна частина поезій написана між 1851 і 1861 роками.Під час перебування в Ялті Руданський займався в основному поетичними перекладами, а в останні роки свого життя відійшов від творчої діяльності.

    За життя Руданського було надруковано лише кілька його віршів в журналах. Неодноразові спроби видати збірки своїх поезій окремими книжками зазнали неудачі через антиукраїнську цензурну політику російського уряду та матеріальні нестатки автора.

    Твори Степана Руданського були надруковані та здобули визнання читачів завдяки зусиллям наступного покоління українців – Олени Пчілки, Івана Франка.Деякі його твори, зокрема пісня «Повій, вітре, на Вкраїну», здобули найвищу оцінку – вони стали поширюватися як народні пісні.

    Також до цієї дати у бібліотеці оформлена виставка-портрет «Лицар українського слова».

     

    Раїса Лисак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше