• Мандрівний народ

    Мандрівний народ Мандрівний народ

    8 квітня світ відзначає Міжнародний день ромів. Саме в цей день у 1971 році відбувся Всесвітній конгрес, на якому був створений Міжнародний союз ромів.

    Чисельність ромів у світі – близько 12 мільйонів чоловік, в Європі проживають 10 мільйонів.

    Бібліотекарі центральної бібліотеки для дітей запропонували своїм читачам – учнів 8-А класу БЗШ №4 взяти участь у дискусійній гойдалці, яку провела Інна Кабула. З її розповіді восьмикласники дізналися, що англійці називають циган Gypsies (єгиптяни), іспанці – Gitanos, французи – Bohemines (богемці), італійці – Zingaros, голландці – Heidens (язичники), а на думку фахівців предки ромів – вихідці з Індії.

    Про яскраве і доволі непросте життя мандрівного народу розповіла відео презентація, яку створили працівники книгозбірні. Ця непересічна нація подарувала світові немало знаменитостей і талантів, серед яких Чарлі Чаплін (актор), Кармен Амайя (танцівниця, співачка, акторка), Ерік Кантона (французький футболіст), Елвіс Преслі (співак), Броніслава Вайс (Папуша – поетеса), Софія Ковалевська (вчений), та інші.

    Інна Анатоліївна познайомила читачів з творами, присвяченими ромам. Ліна Костенко присвятила поетесі Папуші твір «Циганська муза», Степан Руданський написав свого «Цигана з конем», Квітка-Основ’яненко у повісті «Солдацький патрет» описав побут та життя циган.

    Відповідаючи на запитання вікторини школярі дізналися, що Тарас Шевченко, навчаючись в Академії мистецтв, отримав срібну медаль за картину «Циганка-ворожка», пригадували художні фільми про циган, називали прислів’я та приказки.

    Також учасники заходу висловили свої думки з приводу ставлення до ромів у суспільстві. Думки розділилися – хтось доводив, що з цим народом краще не зв’язуватись, хтось – що вони нічим не відрізняються від інших національностей. Але в результаті дійшли думки, що до всіх народів потрібно ставитися з повагою і розумінням, що ми всі не ідеальні, але жити потрібно в одному суспільстві і робити його кращим.

     

    Олена Корнієнко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше