• Вишиванка – свято української душі

    Вишиванка – свято української душі Вишиванка – свято української душі Вишиванка – свято української душі Вишиванка – свято української душі

    Всесвітній день вишиванки – свято, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

    З метою розширення знань про українську вишиванку та ознайомлення з технікою виконання оберегу «Вишиванка», виховання поваги до традицій українського народу, працівники бібліотеки-філії №6 провели цикл заходів.

    Етнококтейль «Одягни вишиванку із самого ранку» проведено з членкинями клубу «Фітовітальня». Читачка книгозбірні Юлія Голишевська ознайомила присутніх з історією вишиванки.

    Для присутніх проведено поетичний нонстоп «Сторінками книги «Українська вишиванка», під час якого звучали вірші про відродження та розвиток національних звичаєвих традицій. На заході прозвучала пісня «Вишиванка для сина» у виконанні Анастасії Шевченко. На завершення заходу присутні разом заспівали пісню «Мамина сорочка».

    Народознавчу годину «А я іду по світу у вишиванці» проведено з гуртківцями студії «Азалія» (керівник Людмила Красніцька-Луцик).

    З розповіді завідувачки філією Надії Гаврилової присутні дізнались про те, що ініціатором проведення свята вишиванки є студентка Чернівецького університету Леся Воронюк, прародителі української вишиванки − скіфи, а перша школа з вишивання була заснована в Київській Русі Анною, сестрою Володимира Мономаха. Цікаво, що законодавцем вишиваної моди вважається Іван Франко. Саме він першим серед інтелігенції пропагував вишитий одяг у поєднанні з класичними піджаками. Найоригінальнішою вишиванкою вважають борщівську, ту, яка розшита чорними нитками по білому.

    Кульмінаційним моментом заходу стала арт-година, під час якої діти «шили» «Вишиванки» в техніці орігамі. Для того, щоб «пошити» сорочку, знадобився лише аркуш паперу формату А4, а далі − техніка згинання. «Пошивши» сорочку, її потрібно було «вишити». Голкою для вишивання слугував пензлик, нитками – фарби. Але перш чим вишивати, малеча згадала види орнаментів: абстрактний, рослинний і тваринний. Маргарита Валентенко розповіла про символіку кольорів на вишиванках та про найпопулярніші техніки вишивання, яких існує понад 100 видів.

    Оригінальні, креативні сорочки з цікавими візерунками не забарились. Маргарита Валентенко та Злата Польська ще й сукні «вишили».

    З нагоди свята в бібліотеці оформлена книжкова виставка-берегиня «Вишиванка − національний символ України», яка знайомить користувачів з традиціями та тонкощами вишивання української сорочки, що втілює в собі одну з основних функцій, бути оберегом. Вишиванка − це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й генетичний код українців.Читальну залу книгозбірні прикрашали вишиванки майстрині Анастасії Шевченко.

    Надія Гаврилова.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше