• Вишиванка – символ України

    Вишиванка – символ України Вишиванка – символ України Вишиванка – символ України Вишиванка – символ України Вишиванка – символ України

    Українська вишиванка є оберегом, частиною культури, душею українців, кодом нації. Чарівна у своїй красі, вона славиться різноманітністю візерунків і палітрою кольорів.

    Всеукраїнському Дню вишиванки, яке відзначається в Україні в третій четвер травня, працівники центральної бібліотеки для дітей присвятили етнографічну подорож «Вишиванка – символ України». Метою заходу стало бажання ознайомити читачів зі споконвічними народними традиціями створення та носіння етнічного вишитого одягу.

    П’ятикласники гімназії-початкової школи №11 зібралися у святково оформленій читальній залі книгозбірні.

    Учасники заходу мали можливість ознайомитися з виставкою-інсталяцією «Сорочки зі скрині», на якій експонувалися родинні вишиванки: жіноча, чоловіча, дитяча. Сорочки вражали особливостями декорування та вишивання. Зацікавила юних читачів і книжкова виставка-ілюстрація «Вишиванка – символ України», яка відтворювала автентичність українського вбрання представників різних територій країни та усіх верств населення.

    Бібліотекарка Тетяна Бєлєнька привітала учасників заходу зі святом, познайомила їх з історією виникнення Дня вишиванки. З її розповіді присутні дізналися, що це свято започаткувала студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк у 2006 році, запропонувавши своїм друзям якогось дня вдягнути вишиванки. З часом воно стало міжнародним і відзначається у 60 країнах світу. Зацікавила хлопчиків і дівчаток «Легенда про вишиванку».

    Під час заходу діти ознайомилися з різними техніками вишивання, найбільш використовуваними символами вишиванок та їхнім значенням. Присутні мали змогу побачити приклади деяких технік за допомогою відеосюжетів «Українська вишиванка», «Цікаві факти про вишиванку».

    Протягом заходу читачі декламували вірші, співали українських народних пісень та пісень про вишиванку, танцювали.

    Із задоволенням юні користувачі брали участь в конкурсно-розважальній програмі: відгадували загадки, складали з пазлів українське народне вбрання, оздоблювали візерунками чоловічу та жіночу сорочки, відповідали на запитання вікторини, розгадували кросворд.

    Наприкінці свята діти в барвистих, неповторних, унікальних вишиванках зробили фотосесію.

    Світлана Шалагіна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше