• Рано-вранці, у новій вишиванці

    Рано-вранці, у новій вишиванці Рано-вранці, у новій вишиванці Рано-вранці, у новій вишиванці

    18 травня для дітей, юнацтва та дорослих користувачів у бібліотеці-філії села Сидори відбулася народознавча година, присвячена символіці української вишиванки «Рано-вранці, у новій вишиванці».

    Бібліотекарка цікаво розповіла про роль вишиванки в житті українського народу. Вишиті сорочки завжди були невід’ємною частиною гардеробу українців. Особлива увага приділялась дівочим сорочкам і весільному вбранню. Композиція сорочки-вишиванки продумана, роками вироблена система, що поєднує в собі різні типи ажурних і декоративних швів та вільні частини білого полотна, якими підкреслюється яскравість вишитих візерунків. Вишиті сорочки все частіше зустрічаються в гардеробі сучасного українця.

    Читачі дізналися, що національний одяг України насправді може бути дуже цікавим. Учасники заходу були вражені деякими фактами, яких не знали.

    Виявилося, що вишиванка є набагато старшою, аніж може здатися. Найдавніші знайдені сорочки з вишивкою було датовано шостим століттям нашої ери.

    Раніше чорні сорочки могли носити лише чоловіки. Сьогодні ж найпопулярнішими є білі варіанти, проте кольорові вишиванки полюбилися багатьом модникам країни.

    Вишиванка спочатку не була повсякденним одягом. У давні часи вишитий орнамент захищав від злих духів та мав символічне значення. Першим, хто зробив носіння такої сорочки звичайним, був Іван Франко.

    У більшості випадків вишивання сорочки займає декілька тижнів чи місяців. Проте деякі вишиванки можуть виготовлятися протягом трьох чи більше років!

    Всі учасники заходу − і діти, і дорослі вбралися у вишиванки. У книгозбірні панував святковий настрій.

     

    Леся Тетерук.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше