• Стрітення відмічаємо – весну закликаємо

    Стрітення відмічаємо – весну закликаємо Стрітення відмічаємо – весну закликаємо

    В цьому році Стрітення Господнє випало на тиждень Масниці (Колодія). Обидва свята поєднують спільні українські традиції: закликання Весни, проводи Зими та зустріч Весни.

    Тож, працівники філії №6 вирішили саме 15 лютого, провели народознавчу годину«Коло діє, крутить Сонце, весна стукає в віконце». На захід запросили учнів 3-А класу БЗШ №23 (класовод Тетяна Кучинська).

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова розповіла присутнім про найголовніший звичай Масниці «колодки», під час якого розігрувалося «народження» та «поховання» дерев’яної ляльки – колодки. Дітей захопила розповідь про цікавий звичай українського народу про те, що напередодні Стрітення жінки випікали обрядове печиво у вигляді пташок – жайворонків і роздавали їх дітям. А дітвора закликала прихід весни. Всі дружно пригадали народні прикмети та прислів’япро Стрітення і за станом погоди цього дня передбачали, яка буде весна. Та виявилось, що весна буде рання і тепла , бо із стріхи капало. Будемо сподіватись на гарний врожай ранніх хлібів, бо вранці падав сніг.

    Учні стали учасниками дійств давніх українських обрядів: згадували веснянки, зустрічаючи весну, закликали птахів до рідного краю, чіпляли хлопцям «колодку». А ще, виявилися гарними знавцями українських традицій, за що отримали винагороду – смачненькі млинці. Призовий млинець дістався Дімі Драблєнкову, який найкраще знає звичаї народних свят українців.

    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше