• Благовіщення зустрічали, пташок з вирію закликали

    Благовіщення зустрічали, пташок з вирію закликали Благовіщення зустрічали, пташок з вирію закликали Благовіщення зустрічали, пташок з вирію закликали

    7 квітня – день Благовіщення Пресвятої Богородиці, одне з 12 головних  свят православного календаря. Благовіщення означає «блага» або «добра» звістка. У цей день Діві Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив Їй про прийдешнє народження Ісуса Христа – Сина Божого і Спасителя світу. Кажуть, що на Благовіщення птахи гнізда не в’ють і не несуться. «Благовіщенське яйце під курку не кладуть». Уранці, коли в церкві  правиться служба Божа, випускають з неволі пташок, якi символізують Святий Дух, «щоб спiвали на волі, Бога прославляли та просили щастя-удачi тому, хто їх випустив».

     
    Саме в цей день, 7 квітня, працівники бібліотеки-філіалу №6 провели народознавчу годину «Благовіщення зустрічаємо, птахів з вирію закликаємо» з учнями 1-Б класу БЗШ №23 (класовод Валентина Синиця). Бібліотекар Людмила Романюк ознайомила дітей з історією походження цього великого весняного свята та розповіла про традиції, звичаї та обряди християн. Також присутні дізналися про релігійні та народні вірування, прикмети, пов’язані зі святом Благовіщення, які прийшли до нас з давніх-давен. Найбільше сподобався дітлахам обряд закликання птахів з вирію обрядовими коржиками у вигляді пташок.
     
    Людмила Миколаївна принесла дітям паперових птахів, яких напередодні виготовили учні 2-Б класу під час майстер-класу. Імітуючи пташиний політ, малеча завела хоровод, виголошуючи весняні заклики:
    Пташок викликаю з теплого краю,
    Летіть, соловейки, на нашу земельку,
    Спішіть, ластівоньки, пасти корівоньки!
     
    Спілкуючись з бібліотекарем діти переконалися, що  Благовіщення – це свято воскреслої землі, пробудження життєвої сили природи, остаточне утвердження весни.  
     

                                                                                           Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше