• Їх дух незламний і безсмертний подвиг накреслив шлях до мирного життя

    Їх дух незламний і безсмертний подвиг  накреслив шлях до мирного життя Їх дух незламний і безсмертний подвиг  накреслив шлях до мирного життя Їх дух незламний і безсмертний подвиг  накреслив шлях до мирного життя Їх дух незламний і безсмертний подвиг  накреслив шлях до мирного життя Їх дух незламний і безсмертний подвиг  накреслив шлях до мирного життя

    20 лютого в Україні вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Десята річниця подій проходить під гаслом «Залишаємося гідними своїх героїв!».

    З метою вшанування пам’яті громадян, які загинули під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє України, завдяки яким було змінено хід історії нашої держави, працівники бібліотеки-філії №6 провели історичну свічу пам’яті «Час пливе – пам’ять залишається» з читачами – учнями 4-А класу БПШ №23 (класовод Наталія Гладка).

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова відновила хронологію подій, що відбувалися на Майдані Незалежності в Києві у 2013-2014 роках, згадала поіменно Героїв Небесної Сотні – людей різних національностей, віросповідання, освіти, віку. Також пані Надія розповіла про події, що відбулися у лютому 2014 року, про героїчні моменти на Майдані Незалежності.

    Четвертокласники дізнались про походження назви «Небесна Сотня» та про те, що вона виникла за аналогією з основними структурними одиницями Самооборони Майдану – сотнями. Надія Миколаївна зачитала вірші Володимира Іванціва «Євромайданець», «Небесна Сотня», «Пам’яті Сергія Нігояна» із збірки «Відкритим текстом».

    Бібліотекарка шкільної книгозбірні Віта Захарчук запросила дітей взяти участь у творчій майстерці «Журавлики миру – Небесна Сотня», під час якої вони «змайстрували» паперових журавликів. Таким чином кожен учасник заходу долучився до акції «Білий Журавлик». Загиблі герої повинні жити в нашій пам’яті!

    Учасники заходу переглянули відео «Янголи, які стали героями» та прослухали у виконанні гурту «Піккардійська терція» пісню «Пливе кача», яка з’явилася під час прощання із загиблими на столичному Майдані Незалежності 21–22 лютого 2014 року.

    Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять полеглих. У пам’ять Героїв Небесної Сотні було запалено свічку.

    Цьогоріч вдесяте Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Вдесяте в умовах війни з росією. Нині маємо десятки тисяч загиблих від російської зброї. Але щорічно 20 лютого згадуємо тих, хто першими загинули за те, щоб Україна не зникла з мапи світу, щоб північний сусід не поглинув її. Імена Героїв Небесної Сотні стоять першими у мартирологу загиблих у російсько-українській війні. Адже сьогодні ми знаємо, що російська зброя була спрямована вперше проти громадян незалежної України не в лютому 2022 року, і навіть не навесні 2014, а у січні та лютому 2014 року, коли у середмісті Києва від вогнепальних поранень і газового отруєння гинули активісти Майдану. Пам’ять про Героїв Небесної Сотні не вмирає. Вона живе в серцях українців.

    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше