• Дивограй українського слова

    Дивограй українського слова Дивограй українського слова Дивограй українського слова Дивограй українського слова

    21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови.

    З нагоди свята в центральній бібліотеці для дітей проведено цикл заходів. В book-вікнах і читальній залі книгозбірні оформлені книжково-ілюстративні виставки «Ой, яка чудова українська мова», «Українська – мова вільних, мова миру».

    Для широкого загалу користувачів створено віртуальну книжкову виставку «Мова, що тішить душу».

    Для читачів – учнів 6-Б та 6-Г класів гімназії-початкової школи №11 бібліотекарки підготували мовно-патріотичний калейдоскоп «Слово наше рідне – слово українське».

    Ведуча заходу, завідувачка ЦДБ Олена Корнієнко, привітала користувачів зі святом та побажала їм, щоб рідне слово завжди було для всіх оберегом та духовним джерелом життя, закликала учнів берегти й утверджувати українську мову. Пані Олена презентувала присутнім книжкову виставку «Українська – мова вільних, мова миру», на який представлено розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників, збірок афоризмів та крилатих висловів, віршів про мову.

    Учасники заходу здійснили невеличкий екскурс в історію української мови, дізналися маловідомі факти про неї, прослухали фольклорну хвилинку «О, мово моя, душа голосна України». Шестикласники пригадали прислів’я та приказки під час мовного турніру «Бездонність мудрості народної» й взяли участь в конкурсній програмі «Знавці рідної мови». Школярі активно відповідали на різноманітні запитання, змагались у конкурсах «Влучне слово», «Слова-перевертні», «Віршовані вихиляси», «Скажи одним словом», «Склади вислів» та довели, що володіти українською мовою модно та стильно. Наприкінці заходу підлітки долучилися до патріотичного флешмобу «Шануймо мову» і гучно скандували гасла: «Я пишаюся рідною мовою!», «Я мрію українською!», «Я читаю українською!», «Я думаю українською!», «Я співаю українською!», «Я розмовляю українською!», «Я пишу українською!»…

    Для юних шанувальників рідного слова в читальній залі книгозбірні проведено свято мови «Дивограй українського слова».

    Захід розпочався урочистим співом «Гімну української мови» та переглядом соціального ролику «Спілкуйся українською. Модна мова».

    Під час свята рідна мова грала усіма барвами мелодійного українського слова, звучали вірші українських поетів у виконанні читачів.

    Відвідувачі книгозбірні взяли активну участь в пізнавально-розважальній програмі «Моє багатство – рідна мова», яка складалася з великої кількості мовознавчих розваг, ігор, конкурсів, вікторин. Підлітки разом голосно добирали слово-риму у вірші про мову та закінчували прислів’я, присвячені українській мові та слову, а потім взяли активну участь у конкурсах, іграх-завданнях: «Прощавай суржик», «Перетвори слово», «Назви предмет», «З’єднай пари», «Відповіді у словах», «Знайди імена у словах», мовному асорті «Мовознавець», бліц-вікторині «Як добре ви знаєте українську мову?».

    Наприкінці заходу увазі користувачів був представлений огляд літератури «Слово наше рідне – слово українське!».

    Присутні долучилися до флешмобу «Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її вічно живу і нову, і мову її солов’їну» за уривком поеми Володимира Сосюри.

    З Днем рідної мови!

     

    Світлана Шалагіна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше