• Стрітення Господнє величаймо!

    Стрітення Господнє величаймо! Стрітення Господнє величаймо! Стрітення Господнє величаймо!

    2 лютого, на сороковий день після Різдва Христового, православні віруючі відзначають велике християнське свято, яке символізує зустріч Бога з людством – Стрітення Господнє або принесення до Єрусалимського храму Господа нашого Ісуса Христа.

    У народі «Стрітення» вважається святом зустрічі зимиіз весною. Запереказами саме цього дня змагаються зима з весною. Хтоз них переможе, той і буде до кінця місяцягосподарем.Якщо зима переможе, то довго ще буде холодно, аякщо Весна візьме гору, то поверне на тепло.

    З метою популяризації звичаїв та традицій українців, працівники бібліотеки провели проведено етногодину «Стрітення Господнє: від біблійної традиції до народних вірувань» для членкинь клубу «Фітовітальня».

    Ведучі заходу Людмила Романюк та Світлана Шута розповіли присутнім про історію, звичаї, традиції та народно-побутові вірування українського народу, пов’язані із релігійним святом Стрітення Господнього. Присутні також дізналися, що особливістю цього свята є освячування води і свічки, традиція запалювання яких прийшла із Риму. Саме вода, набрана в новий посуд, яким ще не користувалися і освячена свічка, завжди вважалися в Україні цілющими, слугували сімейними оберегами і захищали людей від грізних сил природи: бурі, грому, блискавки, оберігали від лиха й хвороб. Їх тримали у хаті цілий рік. Згадали і про традицію пекти «жайворонків» із тіста – спеціальні булочки у формі пташок. У стрітенських «жайворонків» господині клали монету, зерно, або перстень, щоб кожен член родини зміг отримати персональне святкове передбачення. Читачка Людмила Вдовика зробила повідомлення про свято, використавши інформацію з книги Олекси Воропая «Звичаї нашого народу».

    В бібліотеці оформлена тематична виставка літератури «Стрітення – свято давнини». З книг, представлених на виставці, читачі мають можливість дізнатися про звичаї та обряди свята Стрітення, які дійшли до сьогодення.

    Наприкінці дійства бібліотекарі пригостили учасників заходу традиційним обрядовим печивом «Жайворонок» та млинцями.

    Вивчаймо, бережімо, цінуймо і поважаймо звичаї та традиції українського народу!

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше