• Розмова про кіно

    Розмова про кіно Розмова про кіно Розмова про кіно Розмова про кіно Розмова про кіно

    З нагоди Дня українського кіно, який святкується щорічно у другу суботу вересня, та популяризації кіноіндустрії, в бібліотеці-філії №1 відбувся День інформації «Українське кіно сильніше, ніж зброя».

    У читальній залі було розгорнуто яскраві книжкові виставки: «Світ українського кіно» та «Кіно + Книга». До уваги користувачів пропонувалася різноманітна література даної тематики. Представлені видання ознайомили читачів з історією вітчизняного кінематографу, та відобразили становлення і розвиток українських кіностудій, ігрового та документального кіно, кінофестивалів. Зацікавлений читач мав змогу знайти тут також біографічні матеріали про життя та творчість кіномитців, які прославили вітчизняний кінематограф. Бібліотекар Юлія Волошина провела огляд книжкових виставок для користувачів, зауваживши, що письменники пишуть книги, сценаристи перетворюють їх у фільми, а режисери ті фільми знімають. Книга є першоджерелом для створення екранізації.

    Для здобувачів освіти ліцею іноземних мов-гімназії №9 бібліотекарі організували творчу зустріч з художником театру і кіно, керівником благодійної студії живопису в Білій Церкві, дипломантом майстерні станкового портрету Національної академії мистецтв Дмитром Макашевим.

    Відкриваючи зустріч, бібліотекар Олена Крищенко наголосила, що кінематограф протягом останніх років лишається найдемократичнішим, себто найдоступнішим і найвпливовішим із мистецтв. У 2014 році в столичному кінотеатрі «Київська Русь» відбулася прем’єра фільму «Сильніше, ніж зброя», який здобув премію Національної спілки кінематографістів... у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно. Це хронологія протесту, зібрана із короткометражних історій Революції Гідності 2013 року, до якої додались також кадри оборони Донецького аеропорту та історія бійця батальйону «Азов». Документалісти кажуть: хоча прем’єра відбулася, історія української боротьби за свободу триває.

    Сьогодні чимало знаменитостей на фронті, серед них актори, режисери. Практично всі, так чи інакше, втягнуті в роботу, багато хто з них зараз на фронті як солдати, і чимало з них зараз волонтерять. А багато хто активно знімає про те, що відбувається і готують авторські стрічки, у фокусі яких тепер – життя у зоні бойових дій.

    Чи бувало українське кіно світовим? Звісно. Бувало, буває й буде. У цьому твердо переконалися слухачі розповіді пана Дмитра.

    Дмитро Макашев провів користувачів історичними коридорами національної кіноіндустрії: від «великого німого», старих плівок і перших демонстраційних апаратів до сучасних блокбастерів, створених на «цифрі». А ще познайомив з найвидатнішими режисерами – Олександром Довженком, зробивши професійний аналіз фільму «Земля», Сергієм Параджановим, їхніми творчими доробками і талановитими послідовниками, допоміг побачити паралелі між кіно й фотографією, навчив орієнтуватися в класиці. «Якісні кінострічки розвивають душу й інтелект не гірше за книги, а часом для підняття настрою й приємного дозвілля вони просто життєво необхідні! Національний кінематограф має чим потішити й здивувати глядача!», – такими переконливими словами завершив зустріч пан Дмитро.

     

    Олена Крищенко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше