• Вільна людина

    Вільна людина

    В бібліотеці-філії № 10 проведений вечір-спогад «Вільна людина», присвячений 80-річчю від дня народження Івана Миколайчука.

    І.Миколайчук – геніальний актор та великий режисер. Фільм «Тіні забутих предків» здобув 39 міжнародних нагород (з них – 24 Гран-прі). Гарвардський університет вніс стрічку до списку обов’язкових для перегляду студентам, які претендують на вищий ступінь у кінознавстві.

    Він дуже любив Україну. Кожна його роль як актора, кожен його фільм як режисера були ніби доказом цих слів. Миколайчук намагався через фільми донести правдиву історію України. За це його відсторонювали від роботи, не давали знімати фільми, звинувачували в «буржуазному націоналізмі». Але це його не зупиняло, своїм недоброзичливцям майстер завжди відповідав, що націоналізм – це в першу чергу патріотизм, любов до рідної землі.

    На жаль, страшна хвороба не дала дожити Івану Миколайчуку навіть до 50 років. Зовсім трохи він не дожив до того часу, коли Україна здобула незалежність.

    Багато невідомих фактів з життя Івана Миколайчука дізналися учасники заходу. Увазі присутніх були запропоновані пісні та мелодії з його фільмів. Цікаво, що вокальне тріо «Золоті ключі» було створене для виконання народних пісень у фільмі «Пропала грамота». І настільки вдалим виявився цей задум Івана Миколайчука, що тріо вийшло на велику сцену і зажило своїм життям.

    Можна лише жалкувати, що великий актор та режисер не дожив до наших днів, бо розвиток українського кіно міг би піти зовсім іншим шляхом, набагато вдалішим для нашого кінематографа.

     

    Альона Сушкевич.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше