• Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає

    Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає

    За тиждень до Великодня відзначають релігійне свято Вхід Господній до Єрусалима, яке в народі називають Вербною неділею. Цього дня християни освячують в храмах вербу та приносять її додому.

    Напередодні Вербної неділі працівники бібліотеки-філії №6 провели етнографічну годину «Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає» для читачів − учнів 4-А класу БПШ № 23 (класовод Тетяна Кучинська).

    Бібліотекарка познайомила присутніх з різновидами верби, що росте в Україні, її корисними та лікувальними властивостями, використанням вербової деревини в побуті. Діти дізналися народні звичаї і обряди, пов’язані з цим деревом. Четвертокласники прослухали біблійну історію «Вхід Господній до Єрусалима», в якій розкривається таємниця освячення верби за тиждень до Великодня та«Легенду про плакучу вербу».

    Присутнім було презентовано оповідання Оксани Іваненко «Вербова гілка» із книги «Тарасові шляхи», з якого діти дізнались про Кобзареве дерево, посаджене Тарасом Шевченком у казахській пустелі та прослухали розділ «Кобзареве дерево» із книги Олеся Ільченка «Дерева».

    Бібліотекарка зауважила, що верба оспівана письменниками та поетами, часто зустрічається у ліричних описах української природи в творах Івана Нечуя-Левицького, Лесі Українки, Василя Симоненка, Тараса Шевченка та зачитала уривки з цих творів.

    Назар Кравчук, Злата Польська, Маргарита Валентенко, Злата Бакун,

    Анастасія Степура взяли участь у поетичному марафоні «Квітнуть котики вербові», під час якого звучали вірші Т. Строкач «Вербна неділя», Н.Поклад «Квітень», Н.Красоткіної «Вже котики вербові зацвіли», «Вже квітнуть котики вербові», С. Онисенко «Котики вербові». Активними були читайлики і під час проведення вікторини «Верба – символ наближення Великодня».

    Четвертокласники з інтересом переглядали книги, представлені на виставці-інсталяції «Гілочки тоненькі, котики вербові, всіх благословляють щоб були здорові».

    На завершення заходу бібліотекарі привітали присутніх з прийдешнім святом, подарували гілочки верби учасникам заходу та побажали, щоб освячені у Вербну неділю гілочки принесли у кожен дім мир та спокій.

     

    Світлана Шута.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше