• Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає

    Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає

    Неділя за тиждень перед Великоднем називається «Вербною», «шутковою» або «цвітною». Це свято вважається одним з найбільш шанованих церковних свят. Інша назва цього дня – Вхід Господній в Єрусалим. З давніх-давен українці чекали його з особливим нетерпінням. В цей день святять вербу.

    Верба, опоетизована народом разом із калиною і тополею, не випадково заслужила таку шану. Українці здавна садили біля своїх осель дикі дерева і кущі, які не дають плодів, а просто квітнуть і шелестять листочками, просто дарують прохолодну тінь і свіжі запахи, бо впевнені, що всі дерева ростуть людям на користь.

    Напередодні Вербної неділі працівники бібліотеки-філії №6 провели народознавчу мандрівку «Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає» з читачами – учнями 6-А класу БЗШ № 21 (класний керівник Тетяна Олексієнко).

    Бібліотекар Світлана Шута розповіла дітям біблійну історію, в якій розкривається таємниця освячення верби за тиждень до Великодня. Шестикласники з цікавістю прослухали легенду про плакучу вербу, яку українці шанували із сивої давнини та оспівували в піснях, ознайомилися з чудодійними властивостями верби за народними повір’ями.

    Бібліотекар зауважила, що верба оспівана не тільки народом, а й письменниками та поетами, часто зустрічається у ліричних описах української природи в творах І. С. Нечуя-Левицького, Лесі Українки, Василя Симоненка, Тараса Шевченка. Зачитавши уривки з деяких творів, пані Світлана детально зупинилася на оповіданні «Вербова гілка» з книги «Тарасові шляхи» Оксани Іваненко.

    Презентуючи книгу Олеся Ільченка «Дерева», один з розділів якої присвячений вербі і називається «Кобзареве дерево», Світлана Шута відмітила, що знаючи про те, як легко приймається верба, люблячи свою рідну землю і її природу, взяв із собою і повіз на заслання великий поет Тарас Шевченко вербову гілку, як символ рідної України. Він посадив цю гілочку у казахській пустелі. З гілки виросло велике дерево, яке люди назвали Кобзареве дерево. А потім ще 200 вербичок виростив поет з її гілочок. І виріс вербовий гай. А щоб поливати його він викопав криницю.

    Казахи й досі шанують пам’ять Великого Кобзаря. Вони поливають вербовий гай, а гілочки з його верби насаджують скрізь, де пролягли поетові дороги. Гілочка Шевченкової верби, привезена Андрієм Малишком з Мангишлака і висаджена в садибі М.Рильського, а її пагони нині ростуть у парках Києва, Одеси, Львова. Три року тому, гілочка верби була висаджена і в місті Біла Церква. Цю вербу ботаніки виділили в окрему форму і назвали вербою Тараса. Так переплітаються часи, а долі людей і долі рослин, часом дуже подібні…

    Наприкінці зустрічі бібліотекар, за давньою традицією, привітала шестикласників зі святом Вербної неділі, легенько доторкнувшись до дітей вербовими гілочками, примовляючи:

    «Не я б’ю – верба б’є, 
    Будь дужий, як вода, 
    А багатий, як земля!» .

    Посвячена верба має чарівну силу: відганяє від людини зло, негаразди та дає здоров’я. То ж, з Вербною неділею всіх! Бажаємо радості, здоров’я, добробуту, благополуччя та якнайкраще підготуватися до великого світлого свята!

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше