• Здолай упередження, відкрий для себе рома!

    Здолай упередження, відкрий для себе рома! Здолай упередження, відкрий для себе рома! Здолай упередження, відкрий для себе рома!

    Яскраві, самобутні, волелюбні, непередбачувані та загадкові. Це – роми, народ, ставлення до якого неоднозначне.

    Боротьба з упередженнями та дискримінацією належить до пріоритетів Ради Європи, яка проводить компанію в Україні під девізом «Доста! – Здолай упередження, відкрий для себе рома!».

    Працівники книгозбірні №2 теж не залишилися осторонь цієї проблеми, тож 8 квітня, у Міжнародний день ромів, провели День інформації «Ромська культура без стереотипів».

    Книжкова виставка «Мандрівний народ: роми на українських теренах» привернула увагу читачів цікавими книгами та яскравим оформленням з елементами національного колориту.

    Під час музично-інформаційної години «Пісні та романси кочівного народу» ромський гімн «Джелем, джелем», народні пісні та романс на слова Є.Гребінки «Очі чорні» перепліталися з розповіддю про вагомий внесок у світову культуру ромського мистецтва, яке є синонімом свободи.

    Членів клубу «Золота осінь» зацікавили короткі відомості про знаменитостей, які мають ромські корені – короля комедії і німого кіно Чарлі Чапліна, російського математика, журналістки й письменниці Софії Ковалевської, відомої танцівниці фламенко Кармен Амайї, представника класичної музики, композитора Яноша Біхарі та багатьох інших. Скульптори, режисери, зірки спорту та сцени – ці люди є доказом, що таланти – без національних обмежень.

    Працівники бібліотеки особливу увагу приділили книгам про ромську націю, провівши літературний огляд «Ах, други, чавале-ромале!».

    Година роздумів «Акварелі» Лідії Осталовської, як нагадування про геноцид», проведена з юнацькою аудиторією, розкриваючи трагічні події в історії ромського народу, привернула увагу до таких питань, як Пораймос («пожирання») та Самударіпен («людогубство»). Це назви Голокосту проти ромського народу, який найбільше був винищений у роки Другої світової війни. Осталовська в книзі «Акварелі» наводить страшні слова командира взводу смерті: «Євреїв розстрілювати значно легше, ніж циган. Треба визнати, що євреї йдуть на смерть приречено, а цигани плачуть, кричать і весь час рухаються, навіть на місці страти…».

    До Нового покоління, людей, які повинні змінити наш світ, належить письменник, відеоблогер, учасник битви екстрасенсів, Арман Цибульський. Його поетична збірка «Гейзери Енцелада» була представлена читачам на літературній візитівці «Містичне та поетичне від Армана Цибульського».

    Слова Армана ще раз підкреслюють, що назва народу «роми» означає «людина»: «Перш за все я хочу побажати всім людяності і доброти, чесності і прямоти. Не ставити себе вище за інших, не намагатися принизити когось. Дивитися за собою і не заздрити іншим. Побажати взаємоповаги, а не лицемірства, сили, а не помсти, щоб завжди перемагала правда…».

     

    Леся Кравчук.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше