• Інтелектуальне надбання народу

    Інтелектуальне надбання народу Інтелектуальне надбання народу Інтелектуальне надбання народу

    До сторіччя заснування Національної академії наук України у центральній бібліотеці було проведено калейдоскоп історичних цікавинок "Українська академія наук: історія і сучасність”.

    Головний бібліограф Тетяна Качанова повідомила присутнім, що у далекому 1918 році за указом гетьмана Павла Скоропадського засновано Українську академію наук, її першим президентом був видатний вчений-геолог Володимир Вернадський. Пані Тетяна розповіла про історію академії, всесвітньо відомі досягнення її науковців, зазначивши, що за сто років свогоіснування Національна академія наук (в Національну була переіменована у1994 році) зробила вагомий внесок у скарбницю світової науки.

    Бібліотекар Ольга Соломаніна познайомила учасників заходу із видатними академіками НАН, уродженцями Білої Церкви, професорами, докторами біологічних наук, лауреатами Державної премії України братами Андрієм і Дмитром Михайловичами Гродзинськими. Їхній вклад в розвиток біологічних наук, радіоекологічних і радіобіологічних наслідків Чорнобильської катастрофи неоціненний. На честь академіків Гродзинських названа одна з вулиць міста, на якій жили майбутні вчені. У Білій Церкві пройшлидитинство і юність професора-фізика, академіка Антона Пантелеймоновича Комара. Його дослідження присвячені ядерній фізиці, електроніці, фізиці металів і феритів.

    Ольга Володимирівна зазначила, що цих науковців вже давно немає серед живих, але ми з гордістю завжди будемо пишатися нашими видатними земляками.

    Присутні на заході читачі бібліотеки із задоволенням переглянули відеофільм про НАН України та зацікавилися працями знаменитих вчених-земляків,представлених на книжковій виставці.

    Людмила Чупак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше