• Зроби наступний крок!

    Зроби наступний крок! Зроби наступний крок!

    А чи знаєте ви, що майже кожна надрукована книга у всьому світі видана німецькою мовою? Володіють нею до 185 млн. осіб, а починають вивчати щорічно 15-18 млн. людей. Та що там говорити, приблизно 6,9% користувачів мережі Інтернет спілкуються німецькою мовою, а 12% запитів в пошуковій системі Google робляться саме на цій мові. Мабуть тому, що Вікіпедія у Німеччині є загальновизнаним достовірним джерелом інформації.

    Та взагалі, існує легенда, що німецька мова ледве не стала офіційною мовою Сполучених Штатів Америки, але для прийняття відповідного законопроекту у 18ст. при голосуванні не вистачило всього одного голосу.

    Учні 6-Б класу БЗШ №5 (кл. керівник Єфименко І.В) знають про німецьку мову багато цікавого, тому що вивчають її нарівні з англійською. Дехто з них навіть побував у Німеччині, тому із захватом розповідали про цю високорозвинену країну, прийшовши на годину цікавинок «Чи знаєте ви, що..?» в бібліотеку-філію №10.

    Підліткам було в дивину, що різниця діалектів німецької мови така, що телепрограми на півночі країни іноді йдуть із сурдоперекладом, якщо говорять жителі півдня.

    Довести, що німецька й англійська мови «сестри», допомогла гра «Переклади слово». Виявилося, що багато слів однаково пишуться та вимовляються, проте деякі німецькі слова, які на перший погляд схожі на англійські, насправді означають зовсім інше і якщо їх неправильно використовувати, то можна попасти в халепу.

    Так як німецька мова знаменита довгими словами, то учасники заходу розібрали числівник 999999, який пишеться як одне слово (а не 7, як в українській мові) та має 57 букв.

    Взявши участь у словниковому квесті «Ти, часом, не з Німеччини?», учні зрозуміли, що багато слів, які ми вимовляємо в повсякденному житті – запозичені з німецької мови.

    Присутніх розсмішили прислів`я, які не можуть зрозуміти іноземці. Німці не говорять «Не ваше діло!», вони промовляють «Не ваше пиво!». Смішно, чи не так? А ще корисно, бо кожний присутній заявив, що хоче побувати в Німеччині, бо там у школах видають велосипедні права, дітям дозволено майже все (за скоєне відповідатимуть батьки), а на питання «Як пройти туди-то?» – вам усміхнуться, дістануть айфон, подивляться навігацію, і пояснивши, як пройти, запропонують підвезти вас на машині.

    Давайте і ми зробимо крок до нашої мрії – будемо вивчати таку складну та водночас цікаву німецьку мову!

     

    Леся Кравчук.

     

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше