• Знати. Вміти. Допомагати

    Знати. Вміти. Допомагати Знати. Вміти. Допомагати Знати. Вміти. Допомагати Знати. Вміти. Допомагати Знати. Вміти. Допомагати


    В ідеальному світі дитина не має бути тією єдиною людиною, яка може надати домедичну допомогу під час критичних обставин. Але в наших реаліях можливо все. Якщо вони опиняться в ситуації, де є потерпілий, потрібно вміти виконати кілька дій, що допоможуть людині дожити до приїзду медиків. Що це за дії? Та який правильний алгоритм надання домедичної допомоги, про який мають знати і діти? Через терористичні дії армії рф зростає кількість жертв серед цивільного населення України. Тому сьогодні вкрай важливо володіти базовими навичками першої домедичної допомоги, які допоможуть врятувати чиєсь життя.

    На навчально-тренінгове заняття «Алгоритм надання домедичної допомоги в критичних ситуаціях» працівники бібліотеки-філії №6 запросили читачів – учнів 4-х класів Білоцерківської початкової школи №23. Проводив заняття Микола Бебко – викладач захисту України, інструктор, парамедик, а допомагала йому Тетяна Безпаленко – учениця Білоцерківського професійного ліцею, помічник інструктора.

    Микола Євгенович теоретично та на практиці навчав дітей надавати індивідуальну домедичну допомогу людині до приїзду швидкої допомоги згідно алгоритму MARCH, адже вміння кожного з нас надати першу необхідну допомогу постраждалим до прибуття служб порятунку може відіграти вирішальну роль у житті людини.

    На занятті пан Микола навчав школярів основам домедичної допомоги при ранах та кровотечах: говорили про способи зупинки кровотечі та правила і прийоми накладання пов’язок на рани. Діти дізнались що таке кровотеча, які бувають кровотечі та основні які існують методи зупинки артеріальної і венозної кровотечі. Микола Євгенович зауважив, що в критичній ситуації джгут накладається тільки в 4 місцях: максимально високо на руках (біля плеча) і максимально високо на ногах (біля самого паху), а під джгут обов’язково підкладають записку, в якій вказують дату і час, коли він був накладений. Особливу увагу приділили накладанню гумового джгута Есмарха та джгута із підручних матеріалів.

    З розповіді інструктора діти дізнались правила накладання тиснучої пов’язки на рану, яка кровить, а також про послідовність дій при наданні домедичної допомоги постраждалим при рані кінцівки, в тому числі ускладненій кровотечею.

    Під час заняття слухачі отримали інформацію про те, як використовувати підручні засоби, елементи одягу та інші предмети для надання першої домедичної допомоги.

    Заняття було надзвичайно цікавим та корисним для усіх присутніх, адже вони мали змогу не лише почути правила надання першої домедичної допомоги у надзвичайних ситуаціях, а й відчути себе справжніми рятувальниками.

    Дякуємо директорці БФ «Відкриті долоньки» Анні Юрченко за сприяння у проведенні навчально-тренінгового заняття.

    Стихійні лиха, забруднення навколишнього середовища, аварії на підприємствах і транспорті – ось далеко не повний перелік чинників, котрі можуть призвести до травмування людей і навіть до смерті. Люди часто гинуть тому, що оточуючі неспроможні вчасно надати їм допомогу через відсутність елементарних медичних знань. Тому ази першої домедичної варто знати всім, адже саме до приїзду медиків часто спливає дорогоцінний час, коли можна врятувати життя чи не допустити погіршення стану.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше