• Заморська Квітка з українською душею

    Заморська Квітка з українською душею Заморська Квітка з українською душею

    Її голос був удостоєний Оскара, вона пропагувала українську пісню за океаном.

    Дивна, багато в чому трагічна доля випала цій маленькій симпатичній жінці, відомій американській студійній вокалістці, яку в 1998 році назвали найбільш упізнаваним голосом США. Її голос почули понад 20 мільярдів людей, що в три рази більше за все населення планети. Ім'я цієї співачки Квітка Цісик.

    4 квітня їй виповнилося б 70 років. З цієї нагоди в бібліотеці-філії №5 зібралися на мистецьку годину «Заморська Квітка з українською душею» шанувальники творчості співачки, а саме члени клубу «Золота осінь» Академій пенсіонерів. Вони, затамувавши подих, слухали розповідь бібліотекарки Тетяни Ямінської про коротке, але насичене життя Квітки Цісик, про любов до далекої і водночас такої рідної України. Адже хто хоч раз почув голос цієї співачки, буде його пам’ятати. Недарма кажуть, що її голос, схожий на голос скрипки, має містичну силу, заворожує і лікує.

    Для багатьох своїх співвітчизників Квітка була втіленням американської мрії, адже народилася та прожила своє життя у Нью-Йорку. Донька повоєнного емігранта зі Львова, професійного скрипаля, в минулому – концертмейстера Львівської опери, Володимира Цісика. Вона змалечку виростала в атмосфері музики й мистецтва. З чотирьох років батько почав учити своїх доньок Квітку та Марію грі на скрипці та фортепіано. Квітка, співала в хорі, була пластункою – їздила у табори, де вивчала українські пісні, звичаї і обряди. Закохалась в українську пісню на все своє життя.

    Однак була в неї одна, зовсім не американська, заповітна мрія – віддати данину поваги народові, який виплекав її родовід, землі, де вона ніколи не була, але чий голос змалечку бринів у її серці.

    Попри шалений графік, Квітка зробила для України унікальний подарунок – записала два альбоми з народними піснями за власний кошт. Їй дуже хотілося, щоб ці мелодії знала не лише діаспора, а почули і в США, і в Україні. Втім розуміла, що українським пісням бракує сучасного звучання та професійної обробки. Тож сестра допомогла − підібрала репертуар, мама слідкувала за правильною вимовою, а чоловік відповідав за аранжування. Команді вдалося передати і неповторний голос Квітки, і найголовніше – зберегти автентичність творів.

    Касети з її піснями привозили з відряджень і переписували на магнітофонах. Здавалось, співачка, що народилася за тисячі кілометрів від України, відчуває українську душу краще, ніж самі українці.

    Квітчина мрія всього життя таки здійснилася і далекий голос України й досі лунає між людей та продовжує зігрівати наші серця і душі.

    Більше про непересічну постать можнапознайомитися, переглянувши книгу Романа Горака «Журавлі відлетіли», яка є в фондах нашої бібліотеки.

    Тетяна Ямінська.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше