• Квітка. Голос в єдиному екземплярі

    Квітка. Голос в єдиному екземплярі Квітка. Голос в єдиному екземплярі

    Її голос був удостоєний Оскара, вона пропагувала українську пісню за океаном.   
    Дивна, багато в чому трагічна доля випала цій маленькій симпатичній жінці, відомій американській студійній вокалістці, яку в 1998 році назвали найбільш упізнаваним голосом США. Її голос почули понад 20 мільярдів людей, що в три рази більше за все населення планети. Ім’я цієї співачки Квітка Цісик.
    4 квітня їй виповнилося б 64 роки.  З цієї нагоди в бібліотеці-філії №8 зібралися шанувальники творчості співачки, а саме члени клубу «Лада» Академії пенсіонерів.  Урочисто вбрані у святкові вишиванки,  затамувавши подих вони слухали пісні та розповідь про відому емігрантку. Адже хто хоч раз почув голос цієї співачки, ніколи не забуде її, наче вона знала якусь таємницю, загальну для кожного людського серця.  Недарма кажуть, що голос Квітки Цісик,  схожий на голос скрипки, має містичну силу, заворожує і лікує.
    Попри шалений графік, Квітка зробила для України унікальний подарунок –  2 альбоми народних пісень. Їй дуже хотілося, щоб ці мелодії знала не лише діаспора, а почули і в США, і в Україні. Втім розуміла, що українським пісням бракує сучасного звучання та професійної обробки. Тож сестра допомогла у підборі репертуару, мама слідкувала за правильною вимовою, а чоловік, Джек Кортнер, відповідав за аранжування. Команді вдалося передати і неповторний голос Квітки, і найголовніше – зберегти автентичність творів.
    Касети з її піснями привозили з відряджень, переписували на магнітофонах. Здавалось, співачка, що народилася за тисячі кілометрів від України,  відчуває українську душу краще, ніж самі українці. Назарій Яремчук зізнавався: "Ще ніхто і ніде так не заспівав пісні мого друга, Володимира Івасюка, як це зробила Квітка”. Та, найголовніше, що українці зрозуміли: якщо за океаном діаспорі вдається зберігати свою ідентичність, то їм теж потрібно докладати зусиль.
    Мрія чудової співачки, яка могла би стати окрасою будь-якої сцени, все-таки здійснилася. Голос Квітки Цісик повернувся на батьківщину її предків, її ім’ям названо вулицю у Львові та створено музей, присвячений їй та її таланту. На батьківщині батька співачки в селі Ліски проходять музичні фестивалі на її честь. Бракує тільки книги та оскароносного сценарію, щоб увічнити історію цієї чудової жінки, успішної американки з великою українською душею.

                                                                                                         Тетяна Ямінська.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше