• Залізничне маланкує – по народному святкує!

    Залізничне маланкує – по народному святкує! Залізничне маланкує – по народному святкує! Залізничне маланкує – по народному святкує! Залізничне маланкує – по народному святкує! Залізничне маланкує – по народному святкує!

    Багата народними традиціями та обрядами українська земля, особливо, коли мова йде про святкові традиції. Про них ми дізнаємося, вивчаючи культурну спадщину народу. Із сивої давнини дійшли до нас обряди, що актуальні й нині. Не забуті колядки, щедрівки, засівалки, віншівки, святочні ворожіння в період від Старого року або Маланки і до самого Водохреща.

    Саме про старовинні обряди, їхню історію та традиції проведення розповіли 13 січня фахівці книгозбірні №3 під час етно-калейдоскопу «Народознавчими стежками крокує січень разом з нами», перенісши гостей на сотні років назад, коли традиції святкувань були автентичними. Учасниками заходу стали членкіні клубу «Пролісок» Академії пенсіонерів.

    Чи знали ви, наприклад, що час святкування Нового року змінювалося в Україні аж чотири рази. Наші пращури святкували його з початком землеробних робіт, тобто навесні. Звідси і йде традиція засівання домівок та звучить зовсім недоречна для зими фрази в знайомій усім щедрівці «Щедрик, щедрівочка прилетіла ластівочка».З часом Новий рік почали святкувати 1 січня. Свято Маланки, або Меланії Римлянки відзначають 13 січня, а Василя Великого – 14. Проте український народ поєднав їх в одне ціле, як звучить в дитячій щедрівці «Маланка ходила, Василька водила».

    Але не фольклором єдиним була багата святкова зустріч. Сподобалися присутнім блискуче виконання колядок, щедрівок, народні ігри, смакування кутею. Під час дійства усі мали можливість порадіти різдвяному диву та порадувати один одного словом та співати!

     

    Ксенія Гнуда.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше