• Бережемо сумну пам’ять

    Бережемо сумну пам’ять Бережемо сумну пам’ять Бережемо сумну пам’ять

    У березні цього року Президент Петро Порошенко видав Указ «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років». Метою документа є гідне вшанування пам’яті жертв «Великого терору» – масових політичних репресій, донесення до українського суспільства та світової спільноти правдивої інформації про злочини, вчинені у 20 столітті комуністичним тоталітарним режимом на території України. «Великий терор» – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937-1938.

    21 лютого в бібліотеці № 8 відбувся круглий стіл «Бережемо сумну пам’ять», за участю провідних краєзнавців, істориків,філософів міста.

    Модераторами заходу виступили: провідний бібліотекар філії Майя Боженко та викладач БНАУ, кандидат філософських наук Людмила Мельник.

    Представляла учасників круглого столу завідувачка книгозбірні Світлана Хмільова.

    Наслідки комуністичного терору в Україні, знищення політичної, мистецької та наукової еліти – ці теми були винесені на обговорення.

    Кандидат історичних наук, краєзнавець Сергій Бурлака розповів про місця ув’язнення у Білій Церкві за часів комуністичної доби, а кандидат історичних наук, викладач БНАУ Дмитро Карпусь презентував не менш цікаву тему – «Соціальна трансформація селянства за часів утвердження влади Сталіна».

    Учасники круглого столу, серед яких були і студенти, мали змогу почути дослідження кандидата філософських наук Олександра Ярмоли, присвячене періоду Голокосту в Білій Церкві, а також інформацію бібліотекаря Вікторії Вітряк про історичну постать Євгена Чикаленка.

    В обговоренні також взяли участь: викладачі Лариса Ордина та Віталій Дрибниця; краєзнавці – Сергій Різник, Стас Костецький; член філософського товариства Володимир Мельничук.

    У заключному слові Світлана Хмільова висловила думку, що такі заходи сприяють збереженню історичної пам’яті про сумні історичні українські реалії й людські долі.

    Майя Боженко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше