• Багатомовне розмаїття Білої Церкви

    Багатомовне розмаїття Білої Церкви Багатомовне розмаїття Білої Церкви Багатомовне розмаїття Білої Церкви Багатомовне розмаїття Білої Церкви

    Золотаво-сонячним вереснем, на межі літа й осені, коли білоцерківці традиційно відзначають День міста, бібліотечні фахівчині проводять Дні краєзнавства. Насичені та цікаві, вони спонукають кожного зрозуміти, наскільки важливими є знання про свою малу батьківщину, допомагають знайти відповідь на питання – навіщо ми є на цій землі. Бо сучасне виростає з минулого, а майбутнє – з сучасного.

    Нинішнього року у бібліотеці-філії №5, як і в інших книгозбірнях, захід мав назву «Біла Церква – місто багатонаціональне». Адже тема національних меншин є вкрай важливою, хоча й досить делікатною, оскільки потребує врахування безлічі деталей.

    Інформаційним підґрунтям Дня краєзнавства стали історико-етнічні розвідки, опубліковані у науково-популярному виданні Білоцерківського краєзнавчого музею «Юр’ївський літопис», дослідження білоцерківських краєзнавців, методичні видання Білоцерківської ЦБС, а також матеріали регіональних медіа. По крупинках зібраний, ретельно досліджений, проаналізований та аргументований інформаційний ресурс став основою книжкової виставки-альманаху «Багатомовне розмаїття Білої Церкви», яку доповнювали яскраві ілюстрації та інсталяції.

    Цікавим екскурсом в історичну частину етнічної розмаїтості Білої Церкви , стало запропоноване бібліотекарками інформаційне досьє «Етноси Білої Церкви: від А майже до Я». Користувачі дізналися, зокрема, про те, що Біла Церква – багатонаціональне місто, в якому поруч з українцями проживають представники 84-х національностей, що в місті успішно функціонують національно-культурні товариства, які активно співпрацюють з бібліотеками. Адже бібліотеки, як гуманістичні інституції, на полицях яких мирно співіснують твори представників різних культур, часто стають місцем єднання, своєрідною «вітальнею» для представників різних етносів.

    Виховання за допомогою книги в дусі толерантності, вмінню мирно співіснувати − є почесною місією бібліотеки як своєрідного гаранта збереження і розвитку культури національних меншин. Тому актуальним був огляд літератури «Національності та діаспори Білої Церкви». Неабиякий інтерес викликала розповідь про автора книг, фахівця з циганської етнографії, мистецтвознавця, художника-графіка, збирача єдиної в Україні державної ромської колекції, етнічного рома Олексія Данілкіна, який певний період працював співробітником Білоцерківського краєзнавчого музею,був активним читачем Центральної бібліотеки та учасником художніх виставок, що проходили у бібліотеці-філії №5.

    Бібліографічний огляд розміщений також на сторінках блогу «Бібліопалітра» та на сторінці бібліотечної групи «LITERRA 5» у мережі «Facebook», тож, інтернет-користувачі книгозбірні також мають змогу ознаймитися з підбіркою даних матеріалів.

    А ще учасники заходу із превеликим задоволенням здійснили захоплюючу музичну подорож у світ етноритмів, яку подарували талановиті музиканти школи мистецтв ім. Якова Яциневича: Вікторія Брейш, Ліля Костенко, Людмила Смаглій, Михайло Дащенко. У їх неперевершеному, емоційному виконанні звучали мелодії за мотивами українських, єврейських, польських, чеських, естонських пісень. Це були не просто ліричні, журливі чи веселі наспіви. У кожному звуці, в кожній ноті чулася історія народу, його душа, його радості і печалі, будні і тривоги. Здавалося, що ошатна виставкова зала ніби наповнилася гомоном різних мов, запахами різних кухонь та кольорами різних культур.

    Але сюрпризи дня на цьому не закінчилися. Справжнім краєзнавчим променадом для усіх бажаючих стала пішохідна екскурсія «Єврейське містечко Біла Церква» від справжнього майстра своєї справи, творчого та невтомного гіда ГО «Біла Церква туристична» Павлини Тимошенко. Позитивних емоцій було предостатньо, тому що кожна, навіть маленька подорож, − це нові враження, знаходження нового у знайомому, знайомого у новому, проникнення у світ прекрасного.

    Тема етнічності стоїть гостро на українському порядку денному – як задля фізичного виживання України, так і тому, що забезпечення прав національних спільнот є чіткою умовою нашого вступу до ЄС. Тому інтелектуально насичений, цікавий та актуальний захід, що пройшов у бібліотеці, став маленьким кроком на цьому великому шляху.

     

    Наталя Семененко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше