• Поет, прозаїк, громадський діяч

    Поет, прозаїк, громадський діяч Поет, прозаїк, громадський діяч Поет, прозаїк, громадський діяч

     

    Серед яскравих представників української сучасної літератури особливе місце займає Сергій Жадан − поет, прозаїк, перекладач, громадський діяч. Автор відомий читачам своїми романами «Депеш мод», Ворошиловград», «Інтернат». Твори митця високо оцінені літературною спільнотою: отримали національні та міжнародні нагороди, перекладені багатьма мовами.

    23 серпня Сергію Жадану виповнюється 50 років. До цієї дати у бібліотеці-філії села Вільна Тарасівка, для користувачів книгозбірні відбувся літературний портрет «Поет, прозаїк, громадський діяч – Сергій Жадан».

    Бібліотекарка пані Раїса розповіла читачам, що гортаючи сторінки поезії Сергія Жадана, можна спостерігати за тим, що Жадан – усюди, але він не нав’язує своєї позиції, не пропагує і не проповідує. Він просто залишається людиною і громадянином – і при тому талановитим і важливим для української культури автором. Здається, щоб пізнати Сергія Жадана, треба навчитися читати між рядків. І не дивуватися, коли десь посеред плетива слів раптом побачиш червону мітку, яка є якнайкращим прикладом нерозгаданого й до сьогодні феномену геніальності. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає.

    Учасники заходу дізналися, що літературні твори Сергія Жадана відзначені багатьма національними та міжнародними нагородами. Особливу похвалу отримав його роман «Ворошиловград», який було названо маніфестом цілого покоління. У 2016 році Сергій Жадан був нагороджений престижною літературною премією Президента України «Українська книжка року» за збірку «Месопотамія». В травні 2017 року за особливий внесок в українську культуру і стійкість громадянської позиції був нагороджений премією Василя Стуса.

    Письменник належить до когорти українських авторів, яких найчастіше перекладають за кордоном – його твори можна почитати тридцятьма мовами. Сьогодні поет Сергій Жадан у своєму Харкові бореться за звільнення України.

     

    Раїса Лисак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше