• Меценат, який не відмовився бути українцем

    Меценат, який не відмовився бути українцем Меценат, який не відмовився бути українцем Меценат, який не відмовився бути українцем Меценат, який не відмовився бути українцем

    (до 100-річчя від дня народження Петра Яцика)

    7 липня минає 100 років від дня народження Петра Яцика (1921–2001) – канадського підприємця українського походження, відомого мецената, який ще до незалежності України підтримував численні українознавчі наукові проєкти.

    Його називають однією з найцікавіших постатей ХХ століття: простий бойківський хлопець із Карпат, заробляючи гроші у Канаді, завжди мав відчуття обов’язку перед Україною. Петро Яцик вважав, що найбільш ефективно і перспективно вкладати гроші в освіту, він популяризував українську історію, мову і науку. Меценат інвестував зароблені гроші у знання про Україну

    До ювілею відомого мецената й філантропа працівники бібліотеки-філії № 9 підготовили День інформації «Меценат, який не відмовився бути українцем».

    На абонементі бібліотекарі презентували книжкову ятку «Петро Яцик та українська духовність.

    Була проведена година пам’яті «Незвичайне життя Петра Яцика», під час якої завідувачка книгозбірнею Катерина Волинець познайомила членів клубу «Сузір’я» з віхами біографії видатного українця, його багатомільйонними вкладами у розвиток української науки. освіти, культури, мови.

    Бібліотекар Зоя Чутковська більш детально зупинилася на історії Міжнародного конкурсу української мови імені Петра Яцика та запропонувала присутнім диктант з української мови «Українець, який відмовився бути бідним». Переможцем стала Галина Федорченко, яка і отримала виногороду – книгу про Білу Церкву.

    Петро Яцик мріяв, щоб Україна була сильною і багатою державою, громадяни якої були б заможними і щасливими людьми. Можливо, колись ця мрія українського мецената здійсниться.

    Юлія Харченко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше