• “Я любив вас усіх, та найбільше любив Україну...”

    “Я любив вас усіх, та найбільше любив Україну...” “Я любив вас усіх, та найбільше любив Україну...” “Я любив вас усіх, та найбільше любив Україну...”

     17 травня у читальній залі центральної бібліотеки відбувся вечір пам’яті Петра Івановича Красножона, який довгий час очолював бібліотечну систему міста та був начальником відділу культури і туризму Білоцерківської міської ради.

    У книгозбірні зібралися давні друзі та колеги Петра Івановича, були присутні його донька Світлана, секретар міської ради Борис Михайлович Смуток, заступник міського голови Ольга Іванівна Настіна, представники відділу культури і туризму, письменники Білої Церкви та творча інтелігенція міста.

    Ведуча заходу – Раїса Павлівна Григоренко зазначила, що й досі складно усвідомити, що два роки тому душа Петра Красножона відлетіла у небо: "Він був принциповим керівником, всезнаючий інтелектуал, колега, щирий товариш, людина високої громадянської позиції, не переставав дивувати цікавими ідеями та задумами”. Ми пам’ятаємо Петра Івановича та сумуємо, намагаємося як найкраще продовжувати розпочаті ним справи.

    Одним із проектів Петра Красножона було видання "Білоцерківського біографічного словника. Матеріали”. За життя Петра Івановича побачили світ 5 томів. Надрукований шостий том – присвячений його пам’яті. Вийшов 7-й том, готуються до друку 8-й і 9-й томи.

    Завідувач інформаційно-краєзнавчим відділом Євген Чернецький поділився спогадами про пана Петра: "Петро Іванович знав у якому напрямку потрібно розвивати культуру нашого міста. Він бачив Білу Церкву українським "Кембриджем”. Мріяв про створення у рідному місті обласної наукової бібліотеки, саме тому став ініціатором відкриття інформаційно-краєзнавчого відділу ЦБС”. Працівник цього відділу Анатолій Бондар розповів про роботу над біографічним словником.

    Секретар міської ради Борис Михайлович Смуток відмітив, що цей відділ унікальний, пригадав, як товаришував з Петром Івановичем, як разом вони мріяли про майбутнє.

    Письменник-краянин Володимир Панасович Іванців прочитав вірш, який свого часу подарував Петру Івановичу на день народження.

    Ще одним з проектів Петра Красножона було створення газети "Бібліосвіт”. Про це та про видання бібліографічних покажчиків і літературних розвідок розповіла ветеран бібліотечної справи, колишня завідувачка відділом методичної та бібліографічної роботи Тетяна Григорівна Біла.

    Багато хто ділився світлими спогадами про Петра Івановича. Заслужений діяч мистецтв України Тамара Павленко зазначила, що лейтмотивом діяльності Петра Красножона було бажання "зробити Білу Церкву духовним центром Київщини”.

    Директор Будинку органної та камерної музики Володимир Клюєв вважає, що Петро Іванович був талановитим керівником, бо "люди приходили до нього зі своїми думками, а уходили – з його”.

    Письменники Андрій Гудима та Анатолій Гай згадали про Петра Красножона, як про людину "великого серця”, щиру та віддану своїй справі.

    І, звичайно, під час вечора присутніх чарував своїм співом вокальний ансамбль бібліотечних працівників "Калина” – один з самих вдалих проектів Петра Івановича Красножона, його гордість. Петро Іванович дуже любив українську пісню. Незважаючи на безліч проблем: костюми, транспорт, відсутність керівника, ансамбль таки з’явився й продовжує радувати своїм співом білоцерківців.

    Директор ЦБС Раїса Павлівна Григоренко надала слово доньці Петра Івановича, яка продовжує його справу – працює в Національній бібліотеці України ім. Ярослава Мудрого та подарувала їй 6-й том "Білоцерківського біографічного словника. Матеріали”, присвячений П.І. Красножону.

    Пані Світлана подякувала присутнім за теплі слова про свого батька.

    Цього травневого дня любов і повага зібрала в читальній залі книгозбірні людей, які пам’ятають про Петра Івановича Красножона та продовжують його справи.

     

    Олена Бульда.

     

     

     

     

     



    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше