• Пролетіли дні за днями, вже сьогодні свято Спас!

    Пролетіли дні за днями, вже сьогодні свято Спас! Пролетіли дні за днями, вже сьогодні свято Спас!

     

    19 серпня весь християнський світ відзначає одне з найбільших релігійних свят – Преображення Господнє, або Яблучний Спас. Цього дня в церквах святять фрукти і овочі, обжинкове колосся, хліб, мед і дякують Господу за всі земні плоди.

    Велике свято яблучно-медового Спасу скликало на засідання членкинь жіночого клубу «Фітовітальня», яка працює при бібліотеці-філії №6.

    Бібліотекарі розповіли присутнім про традиції святкування трьох свят: медового, яблучного та горіхового Спасу.

    В читальній залі оформлена книжкова виставка: «Прийшов Спас у гості до нас»,на якій представлені видання про народні звичаї та традиції Спасу, його історію, особливості та народні прикмети.

    Поряд з виставкою на учасників заходу чекав святковий стіл з гостинцями літа: червонобокі яблука, жовті соковиті груші з бібліотечного саду, мед від читачів і традиційний яблучний пиріг від бібліотекарів. В свою чергу присутні ділилися спогадами про традиції святкування Спаса у своїх родинах.

    Протягом дня користувачі абонементу насолоджувались книжковою дегустацією «Книги з присмаком яблук». Знайомлячись з книгами, читачі відчули терпкість яблука в творах «Пів’яблука» та «Інші пів’яблука» Галини Вдовиченко, солодкий присмак у творі «Яблуко в тайстрі» Валерії Чорней, трішки кислинки в «Антонівських яблуках» Івана Буніна та гірчинку в творі «З неба впало три яблука» Наріне Абгарян.

    Вважається, що в день Спаса, яблука набувають якоїсь магічної сили і можуть подарувати красу і молодість тим, хто їх скуштував. Тому в цей день всіх відвідувачів бібліотеки пригощали яблуками.

     

    Людмила Романюк.

     

     

     

     

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше