• Обіймемо Землю красою і любов’ю

    Обіймемо Землю красою і любов’ю Обіймемо Землю красою і любов’ю Обіймемо Землю красою і любов’ю Обіймемо Землю красою і любов’ю

    Ліси, луки, гори, річки… Одвічна краса природи. Та чи ж вічна вона? Чи буде так завтра, через роки, через століття? Побоювання ці небезпідставні. Чимало лиха навколишньому середовищу заподіяно людиною. Вирубані ліси, затоплені землі, забруднені річки і моря… Людство активно впливає на природу. І вплив цей не завжди бажаний.

    Працівники центральної бібліотеки намагаються поглибити знання білоцерківців щодо екологічних проблем рідного краю.

    Обговорити наболіле запропонували бібліотекарі відвідувачам парку відпочинку ім. Тараса Шевченка, запросивши їх 6 серпня взяти участь в екологічному диліжансі «Увійди в природу другом».

    Працівники книгозбірні презентували книжкову виставку «Живої природи душа промовляє». Усі бажаючі мали можливість познайомитися з «Червоною Книгою України», «Екологічною енциклопедією», популярними виданнями природоохоронної тематики, актуальними публікаціями в місцевих періодичних виданнях, представленими на виставці.

    Під час спілкування бібліотекарі наголосили на тому, що сьогодні мова вже йде не про те, щоб змінити наше життя, а про те, як його врятувати. Сьогодні найголовнішою проблемою людства є проблема виживання, яка стосується кожної людини, кожної живої істоти на нашій планеті. Ніякі блага цивілізації не замінять нам чистого повітря, прозорих водоймищ, вільних від шкідливих домішок продуктів харчування та води.

    Але найбільше людей хвилює екологічна ситуація в рідному місті, критичний стан річки Рось, проблеми питної води. Відвідувачі парку висловлювали своє обурення ставленням до Росі – перлини, яку нищить людська байдужість, безвідповідальність, недбалість. І останнім доказом цього став вилив страшного інсектициду в притоку Росі на Черкащині 9-го червня, що могло спричинити екологічну катастрофу в усьому басейні ріки. На щастя, білоцерківці відчули тільки певні незручності через припинення водопостачання в міста на дві доби. Все це спонукає замислитися: у житті є набагато важливіші речі, аніж розподіл фінансових потоків, містечкові сварки, нечесні оборудки, жадоба наживи – наявність якісної питної води, чисте повітря і довкілля та наша спільна за них відповідальність.

    Не залишаються осторонь від наболілих екологічних проблем і юні мешканці Білої Церкви. Вони чудово розуміють, що починати потрібно з себе, свого під’їзду, двору, вулиці. Дітлахи наперебій розповідали про свій посильний внесок у збереження довкілля. Багато хто з них бере участь у толоках з очищення парків і скверів від сміття, озелененню рідного міста. Кілька підлітків опікуються хвостатими безхатьками, підгодовують їх, намагаються прилаштувати у «добрі руки».

    Завершила захід цікава екологічна гра-вікторина «Про дива і таємниці природи чарівниці», під час якої діти продемонстрували відмінні знання одвічних законів природи.

    Тішить те, що жителі Білої Церкви добре усвідомлюють, що в долі природи – наша доля, вони повністю солідарні з думкою Святого Івана Павла II-го: «Сучасне людство не вирішить екологічних проблем, якщо не змінить стиль свого життя». Ми повинні зробити все для того, щоб використати останній шанс і допомогти рідній природі, тим самим зможемо продовжити життя в наступних поколіннях.

     

    Любов Вилегжаніна,

    Валентина Самардак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше