• Мова – це душа народу, його поезія і пісня

    Щороку 9 листопада ми відзначаємо День української писемності та мови. Саме в цей день православні християни вшановують преподобного Нестора-Літописця – першого українського історика, мислителя, уславленого літописця Київської Русі, послідовника видатних творців слов’янської писемності Мефодія і Кирила. В Україні це свято відзначають з 1997 року. 
    На музично-поетичну акварель «Мова – це душа народу, його поезія і пісня» до бібліотеки-філіалу №9 завітали учні 3-А класу СПМШ №16 (класовод Г.П.Савчук).
    Бібліотекар Жанна Харченко розповіла дітям про історію свята, особливості його відзначення, про красу і багатогранність української мови. А ще Жанна Миколаївна пограла з дітьми в мовні ігри, під час яких маленькі книголюби шукали зайві слова у реченнях, відгадували їх, переставляючи букви, знаходили помилки у віршиках. Таким чином бібліотекар наголосила, що вивчати мову можна граючись.
    Саме ігри з буквами, словами, ребуси, загадки, ребуси, шаради можна знайти в книгах Ігоря Січовика «Словограй» та «Мовограй», які були представлені серед багатьох інших книг про мову на книжковій виставці «Мово рідна, звучи в нашім домі». А якою цікавою та повчальною для дітей була казочка про бабусю Мову, яка жила в країні німів. Її вважали чарівницею, бо вона в своєму саду вирощувала слова-квіти. Бабуся Мова подарувала мовчазним жителям казкової країни корені чарівних рослинок, з яких виросте багато різнобарвних слів, і порадила берегти свої квітники, виполювати бур’яни і вирощувати найкращі слова-квіти.
    Крім того, в День української писемності та мови, традиційно проходить радіодиктант національної єдності. Ця акція була розпочата в 2000 році і ось уже 17 років  усі бажаючі можуть до неї долучитися. До акції приєдналися і працівники  бібліотеки-філії №9, продемонструвавши свою єдність з тими, хто любить і шанує українське слово.
    Світлана Могорит.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше