• «Створення місць впливу на базі бібліотек м.Біла Церква»

    «Створення місць впливу на базі бібліотек м.Біла Церква»

    Що Ви знаєте про «треті місця»? Здається, що багато, а насправді не так щоб. Усі ми десь щось про таке поняття чули. Але мало хто знає, що таке поняття ввів американський соціолог та урбаніст Рей Ольденбург. Якщо коротко, третє місце – це така частина міського простору, що не є ані домом (перше місце), ані роботою (друге місце). Третє місце має «вільний»характер відвідування, формує і розвиває власну спільноту, сприяє розвитку культури, демократичних цінностей та громадянського суспільства.Колись прикладами таких неформальних місць були салони, перукарні, кондитерські, де збиралась інтелігенція і обговорювала актуальні питання.

    Білоцерківські бібліотекарі завжди намагаються йти у ногу з часом, тому міцненько так задумались над питаннями «А бібліотеки – це «треті місця»?», «Як зробити їх улюбленими «третіми місцями» білоцерківців?».

    Як відомо, збоку краще видно. Тому на допомогу бібліотекарям прийшла Наталія Максимова – тренер, психолог, арт-терапевт Київської обласної громадської організації «Центр неформальної освіти» за підтримки DVV International Україна, в рамках проекту «Регіональний Центр освіти дорослих – територія розвитку людини і громади».

    Пані Наталя докладно розповіла про специфіку створення та успішного існування громадських просторів. Разом з працівниками бібліотек шановна тренер аналізувала, навіщо потрібні «треті місця» та чого не вистачає більшості бібліотек, щоб стати нарешті такими місцями впливу, у які хочеться повертатися знову і знову. Ну, що вам сказати про результат. Працювати є над чим.

    Тренінг не був би тренінгом, якби усі сиділи на своїх місцях, як зразкові учні школи. Тому мали змогу і «погратися» із користю для справи. Учасники тренінгу активно працювали у парах та групах, використовували різноманітні техніки з арт-терапії (вправи на розвиток креативності, емоційного інтелекту, колажування тощо).

    Навчання – це добре, але і працювати усім треба. Тому, набравшись позитивних емоцій та ідей, бібліотекарі поспішили до рідних бібліотек ділитися пережитим, побаченим та вивченим. Сподіваюсь, що це була не остання зустріч із чарівною, розумною та креативною Наталією Максимовою.

    До нових тренінгів!

    Завжди ваша, Софія Нормировська.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше