• Теодор Дячун і «Нариси історії села Стегніківці»

    Теодор Дячун і «Нариси історії села Стегніківці» Теодор Дячун і «Нариси історії села Стегніківці» Теодор Дячун і «Нариси історії села Стегніківці» Теодор Дячун і «Нариси історії села Стегніківці»


    Напередодні визначних для українців свят Дня Державного Прапора та Дня Незалежності, працівники бібліотеки-філіалу №10 вирішили організувати презентацію патріотичної книги Богдана Чорномаза «Нарис історії села Стегніківці» за участі одного з головних героїв книги, уродженця с.Стегніківці, нині білоцерківця, ветерана ОУН-УПА Теодора Дячуна.

    Теодор Дячун – людина-легенда, знайомством з якою варто пишатися, спогади якої потрібно записувати і видавати великими накладами, щоб нащадки борців за свободу і незалежність рідної країни знали та пам’ятали справжню історію української держави. Мабуть такої думки є і автор презентованої новинки, адже, він зібрав у своїй книзі спогади живих свідків страшних подій, що відбувалися у їхньому селі у далекі роки війни та окупацій.

    Щоб на власні очі побачити «останнього бандерівця Білої Церкви» та поспілкуватися з ним, до бібліотеки завітало чимало людей. Більшості було просто цікаво послухати видатну людину, дізнатися бодай щось про село у іншій частині України. Звичайно ж, їм цю можливість із задоволенням надали. Ганна Нагорна розповідала і про книгу, і про Теодора Дячуна, декламувала вірші, написані жителями с.Стегніківці про рідне село. А у цей час на великому екрані, одна одну змінювали фотографії з краєвидами та пам’ятками Стегніківців.

    Проте не обійшлося без привітань та приємних сюрпризів. Свою думку про діяльність Теодора Дячуна та його внесок у розвиток України висловив письменник, член НСПУ Володимир Іванців. А його маленька онучка Діанка розчулила усіх, подарувавши пану Теодору веселий патріотичний віршик у власному виконанні. Голова міськрайонного осередку ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка Костянтин Климчук вручив пану Теодору почесну грамоту за патріотичне виховання підростаючого покоління. Здивував усіх телефонний дзвінок голови об’єднаної територіальної громади, до якої входить с.Стегніківці – Кулика Анатолія Романовича, який розповів про зміни у житті малої батьківщини Теодора Дячуна та запросив усіх завітати на гостину. Білоцерківський письменник, член НСПУ Андрій Гудима поділився спогадами про поїздку свого батька на заробітки до «бандерівців» та історією свого знайомства з винуватцем зустрічі. Своє захоплення працею і заслугами оунівця висловили: Марія Постоєва, Микола Салівон, Олександр Канівець та інші гості бібліотеки.

    Сам пан Теодор розповів чимало цікавих історій зі свого життя. Що тут можна сказати… воно однозначно було важким. Більшість людей такого б просто не витримали. А він не просто вижив, він зберіг у собі любов до життя та людей, оптимізм та почуття гумору. Саме на таких особистостей хочеться рівнятися та бути схожими. Теодор Дячун – герой нашого часу, без усіляких перебільшень. Дивлячись на нього, хочеться вірити, що українські хлопчаки ростимуть такими ж незламними та щирими патріотами України.

    Завершити хочеться словами вірша «Воїнам УПА» Леоніда Гажали, який читала Ганна Нагона «…І поклонімся воїнам УПА!».

    До нових патріотичних зустрічей!

    Завжди ваша, Софія Нормировська.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше