• В серцях людських не вмерли Крути, вони проклали у майбутнє шлях

    В серцях людських не вмерли Крути, вони проклали у майбутнє шлях В серцях людських не вмерли Крути, вони проклали у майбутнє шлях

     

    Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії. Саме в цей день відбувся бій, що на довгі роки став символом боротьби українського народу за свободу і незалежність.

    З метою ознайомлення читачів з трагічними сторінками історії українського народу, виховання патріотизму та любові до рідної країни,працівники бібліотеки-філіалу №6 спільно з бібліотекарями БЗШ №21 провели ретро-погляд «Трьохсот звитяжців подвиг в серцях ми збережемо» для читачів-учнів 8-А класу (класний керівник Раїса Касьяненко). Із розповіді завідуючої філією Надії Гаврилової та шкільного бібліотекаря Ірини Скрох діти дізнались про трагедію під Крутами, де у 1918 році в нерівному бою з більшовицькими військами полягли за незалежність України більше 300 молодих патріотів – студентів Київського університету Святого Володимира та учнів Кирило-Мефодіївського братства.

    Бібліотекарі розповіли присутнім про бій під Крутами, наголосивши на тому, що 29 січня 1918 року ­– це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. Жертовності та героїзму Крут забувати не можна.Ця подія ознаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства.

    Поетичні твори Павла Тичини, Ігоря Богдана Антонича, Олександра Олеся, Яра Славутича,Олекси Стефановича, Миколи Луківа, що висвітлюють подвиг юних лицарів, читали Артем Коробчук та Анастасія Ізмайлова.

    Доповненням стала виставка-реквієм «Пам’ятай про Крути», на якій були представлені книги та публікації із періодичних видань, що висвітлюють історичні передумови цієї події, основні факти, які зумовили бій під Крутами та історичне значення битви.

    В пам’ять про тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави, діти запалили свічки та вшанували героїв, замордованих під Крутами, хвилиною мовчання.

    Відзначення пам’ятної дати – це ще одна нагода схилити голови перед пам’яттю героїчних борців, які віддали своє життя за мирне майбутнє України.

     

    Ірина Скрох.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше