• Я вареники ліплю, я вареники люблю Я вареники ліплю, я вареники люблю Я вареники ліплю, я вареники люблю Я вареники ліплю, я вареники люблю

    В Україні дуже полюбляють вареники. Цей виріб, нарівні з борщем, вважається національною стравою.
    Слово «вареники» походить від дієслова «варити». Примандрували вони до нас із Туреччини, добре прижилися та стали символом українського столу. Вареник має вигляд маленького конвертика з тіста, в який загортається найрізноманітніша начинка. У давнину ця страва наділялася певними магічними властивостями. Оскільки вареник за формою нагадує Місяць, йому в народі приписували відповідні функції Місяця – сприяти добробуту і зміцненню здоров’я людини. 
    У меню українського селянина вареники траплялися не часто, вони були окрасою недільного і святкового столу. Їх подавали також на весіллях, хрестинах, на гостинах, присвячених храмовим святам, варили на толоку й обжинки. 
    Майстер-клас по ліпленню вареників підготували для відвідувачів літнього табору «Літограй» працівники бібліотеки-філії № 9. Про традиційні страви українців, раціональне харчування в сім’ї, корисні  смаколики і технологію їх приготування розповіла дітям Катерина Волинець. Та найцікавішим був сам процес приготування. Мука сіялась, тісто місилось, варениці ліпились, носики і вушка біліли від «борошняної заметілі». Діти самі споживали власноруч виготовлений продукт, а найбільш запасливі понесли додому, щоб пригостити маму і тата.

    Світлана Могорит.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше